България е рисков пазар за имоти

България е рисков пазар за имоти | StandartNews.com

Москва. България и Испания са двата най-рискови пазара на недвижими имоти в Европа, твърди анализ във в. "Комерсант".

Според руския вестник всяка пета българска строителна фирма е в банкрут, а клиентите горят с платени, но незавършени сгради.

България заедно с Черна гора и Испания са най-популярните туристически дестинации за руснаците. И трите страни влизат в рисковата група, където купувачите трябва да са нащрек, предупреждава "Комерсант".

До 2008 г. в тези държави активно се строеше, но с настъпването на кризата продажбите спряха, се казва в анализа. Банките се презастраховат и спряха да отпускат кредити, така много компании без финансиране, не можаха да продължат строителството на продадените обекти.

Механизмът за контрол над строителството работи лошо, добавя вестникът. Нито в Испания, нито в България държавите ограничават масовото презастрояване на крайбрежието. В Черна гора пък къщите дори се строяха на земя, която не е предназначена за жилищно строителство, се казва още в анализа.

Президентът на международната агенция за недвижими имоти "Гордън Рок" Станислав Зингел отбелязва, че традиционната причина за възникването на масовото недострояване е кризата на спекулативните пазари на недвижими имоти.

"В Европа на първо място към тях спадат България и Испания. Именно в тези страни строителните компании най-често в сравнение с останалите изпитват различни финансови проблеми, чийто апогей е реалният банкрут", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай