България е пета в ЕС по незаконни цигари

България е пета в ЕС по незаконни цигари | StandartNews.com

София. Една от всеки 10 цигари, изпушени в ЕС през 2013 г., е била незаконна. 33% от незаконните цигари са били от типа "illicit whites" - марки, които нямат легална регистрация за съответния национален пазар и са произведени единствено с цел да бъдат незаконно продадени.

Най-голям дял незаконни цигари на пазара в ЕС през 2013 г. е имало в Латвия (28,8%), Литва (27,1%), Ирландия (21,1%), Естония (18,6%) и България (18,2%). Най-големи обеми на "illicit whites" нелегални цигари са измерени в Полша (4 млрд. къса), Гърция (2,8 млрд. къса), Испания (2,5 млрд. къса), България (1,6 млрд. къса) и Германия (1,4 млрд. къса). Това сочи проучване на консултантската компания KPMG, поръчано от British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International и Philip Morris International.

Като цяло нелегалната търговия с цигари в ЕС остава на стабилни нива, като леко спада от рекордно високите 11,1% през 2012 г. до 10,5% през 2013 г. Това се дължи на значителен спад в цигарите, които са законно произведени, но незаконно прехвърлени от страни с по-нисък акциз към страни с по-висок акциз. Най-голямо общо количество незаконни цигари са изпушени в Германия и Франция - съответно 11,3 млрд. и 9,6 млрд. къса. Общо 58,6 млрд. незаконни цигари са изпушени в ЕС. Това е еквивалентът на общия обем на пазара в Испания и Португалия, взети заедно, и представлява загубени приходи в размер на 10,9 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай