България бърза с Набуко

България бърза с Набуко | StandartNews.com

София. България бърза с изграждането на газопровода "Набуко". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на икономическия министър Делян Добрев днес.

В края на 2013 г. най-късно трябва да започнем да изграждаме „Набуко” в страната, каза Борисов. Според него в Европа много се говори, но малко се действа, затова той настоява да се определят ясни срокове за започване на работата.

Аз мисля, че ЕК е много сериозно ангажирана, тъй като „Набуко” беше изведен като основен приоритет на Европа като южен газов коридор, каза още премиерът.

Обсъжда се създаване на отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл” за ранно развитие на проекта, обяви малко по-късно икономическият министър Делян Добрев. Става въпрос за развитието на първа база на южен газов коридор със строителството на своеобразен интерконектор между България и Турция. Дължината на тази тръба на българската територия е 75 км. Според Добрев начинът това да се случи е да се създаде отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл”. Така ще има по-голяма гъвкавост.

Ако има акционер, който не желае да започне ранно строителство на този газопровод, да можем ние, които искаме, да започнем да го строим, уточни Добрев. На този етап обаче все още се водят преговори и не може да се гарантира, че това ще се реализира. Според Добрев с изгражането на първата отсечка ще бъдат пренасяни количества през турската газопреносна система и оттам по интерконектора през Мармара. Има подписани споразумения с акционерите с Турция, така че не би трябвало да има проблеми.

„Набуко” е в процес на започване от години, но проектът буксува. В момента има официално споразумение за стартирането му през 2013 г., но няма ясна дата. Газопроводът трябва да даде алтернатива на снабдяването с газ на ЕС от Русия. Той ще преминава от Турция до Австрия, пресичайки Румъния, България и Унгария. Проектният му капацитет е до 31 милиарда кубически метра годишно при 56-инчов диаметър на тръбата.

Един от основните проблеми пред проекта „Набуко” е произходът на суровината, която ще се пренася по тръбопровода. Един от инициаторите му - Азербайджан, предприема нищожни стъпки за задвижването му. Турция пък все още е в процес на преговори с консорциума, който управлява находището „Шах Дениз”. Другите потенциални източници на природен газ за нуждите на „Набуко” са Грузия и Ирак. Брюксел отдавна е оставил „Набуко” на самоконтрол, защото реализацията му зависи предимно от външна на ЕС инициатива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай