БАКБ става флагман на зеленото финансиране

5 награди за устойчиви проекти през последната година

БАКБ става флагман на зеленото финансиране | StandartNews.com

60 нискоемисионни автобуса купи банката за Столична община 

5 награди за устойчиви проекти през последната година
 

Ангажираност към опазване на околната среда чрез собствената си дейност, но и чрез насърчения към своите клиенти, демонстрира през последните няколко години Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Тези дни банката представи и първия си двегодишен доклад за устойчивост и зелено финансиране, попадащ в категорията ESG (Environmental, Social and Governance). 

Нашата ангажираност към опазването на околната среда, смекчаване на измененията в климата, социалната и корпоративната отговорност имат определяща роля при вземането на решения, обяви Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ. Нашите цели са свързани с поддържането на

високи стандарти за клиентите

навременно предлагане на подходящи решения за бизнеса и потребителите, същевременно осигуряване на ползи и добавена стойност за тях, каза Бориславова. През последните години БАКБ пет пъти е получавала приз за най-зелена банка в страната за своите зелени проекти, продукти и цялостната си стратегия, се посочва в доклада.

За последната година БАКБ намалила с 32% потреблението на ток и с 18% използването на хартия. 80-95% от операциите на банката са в дигитални канали и се извършват дистанционно, което значително намалява вредните емисии от придвижване до офисите на банката. Развитието на дигиталното портфолио от продукти е основен фокус през последните години.

Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, припомни, че още през 2011 г. когато Бориславова придобива мажоритарния пакет акции на банката, тя си поставя за цел БАКБ да стане "зелената банка" на България, като се насочи към подпомагане на екологосъобразния бизнес. Мисията на банката е да подпомага развитието на нисковъглеродна и устойчива икономика чрез предоставяне на банкови продукти и услуги за бизнес начинания, свързани с енергийната ефективност, опазване на околната среда, алтернативно земеделие, възобновяеми енергийни източници и устойчива градска среда, посочи Георгиев.

През последните две години банката реализира проекти в сферата на устойчивото развитие, сред които проект на Столичната община за подобряване на условията за пътуване в градския транспорт. Купени са 60 нискоемисионни автобуса, които представляват 10% от автобусния парк на Столична община. БАКБ подкрепи и изграждането на 

модерна система за електронни билети

и таксуване на пътниците. БАКБ е финансирала "зелени" таксита в Пловдив, електрически автомобили за споделено пътуване, изграждането на много фотоволтаични централи, пречиствателни станции, съоръжения за третиране на отпадъци, фирми в сферата на рециклирането и за производство на биопродукти, каза Георгиев.

Представеният сега Доклад е публикуван в съответствие със стандартите на Global Reporting Initiative (GRI), предлагащи доброволно и пълно разкриване на цялостната стратегия на банката в областта на ESG, със специален фокус върху въздействието на околната среда, обществото и управлението.

Той обхваща операциите на банката за периода 2021-2022 г. в различните й дейности, предоставяйки поглед върху нейните усилия за намаляване на неблагоприятното въздействие върху околната среда и прилагане на 

политики за социална отговорност

финансов ангажимент и дигитално управление. Документът описва подробно рамката на управление, която ръководи стратегията на банката, изградена на принципите на професионализъм, почтеност и прозрачност. 

Ръководителят на звеното в БАКБ, отговорно за европейски проекти и развитие Емил Величков изтъкна, че идеята за устойчиво развитие е много по-мащабна от медийно и обществено популярното понятие "зелена сделка". По думите му този Доклад е нещо ново, с което банката се гордее, защото изпреварва крайния срок за подаването му с три години.

Величков допълни, че ролята на банките е съществена при подпомагане на околната среда, защото така се дава насока на икономиката. По думите му това може да се случи чрез насочване на инвестициите към устойчиви бизнеси.

Зелената идея за нас е приоритет от много отдавна, каза още Цветелина Бориславова. Тя също припомни, че от 2011 г. са я заложили като приоритет за банката и това е довело до изключително добри резултати. За БАКБ зелената идея е начин на комуникиране с обществото и подпомагането му по екологосъобразен начин. Бориславова призова да се наблегне и на образованието на децата, защото преходът към по-чист от замърсяване свят не може да се случи изведнъж и ще се разчита все повече на идните поколения.

БАКБ работи усилено за прилагане на

нови технологии и иновативни решения

като финансира проекти на бизнеса в такава насока. И макар малкият и средният бизнес да са основната целева група на банката, тъй като са и гръбнак на икономиката, големите играчи на пазара не са забравени. Бориславова разкри, че са предложили американска технология, която от години е приложена в Китай, за улавяне на въглеродния диоксид от тецове и превръщането му в тор. Тази технология би могла да се използва и от централите в България. Представили сме технологията на най високо ниво, но чакаме решение, каза Цветелина Бориславова.

Шефовете на БАКБ обясниха, че развитието на устойчиви общества изисква мащабно увеличаване на капиталовите инвестиции в секторите и индустриите с възможности за положително въздействие върху околната и социалната среда през следващите десетилетия. Сега започва нов период с амбициозни цели за БАКБ и основната цел, която тя си поставя е да увеличи финансирането на проекти, които се борят с измененията в климата, защитават околната среда и подкрепят социалното развитие. 

Българо-американска кредитна банка например ще предложи по-добри условия по отношение на срок и лихва за кредити за покупка на апартаменти с енергиен клас А и Б. Банката 

финансира и инвестиционни проекти за строителство

на такива сгради. Предоставянето на по-добри условия за покупка на апартаменти с висока енергийна ефективност е част от стратегията на банката за устойчиво развитие. Близо 45-50% от всички отпуснати от банката кредити са за бизнес, който подобрява околната среда.

От БАКБ споделят в своя доклад, че екипът им обхваща над 350 служители, които работят във функционална организационна структура. Постигането на целите, свързани с устойчивото развитие и осигуряването на устойчиво финансиране, e комплексна отговорност на цялата банка и се асоциира с всяка една роля в тяхната организация. Затова изграждането на ESG компетенции и промотирането на култура за устойчиво развитие е приоритет, който ще споделят с колегите си от най-високото до най-ниското йерархично ниво. 

Постигането на ESG цели надхвърля вътрешните рамки на управление. Екипите на БАКБ работят "отвътре-навън" чрез пряко взаимодействие на служителите с клиентите, като споделят политики, регулаторни изисквания, нови продукти с акцент върху устойчивото развитие. От друга страна ESG навлиза "отвън-навътре" в банката, при следване на европейските и националните нормативни изисквания и прилагането им на практика.

Може би един от най-интересните моменти, свързани с доклада и с дейността на банката в сферата на ESG, е тяхната убеденост, че преходът към зелена икономика изисква умерено и разумно въвеждане на промяна. Някои банки, например, предприемат като крайна мярка отказа от финансиране на високоемисионни сектори и дейности. Проучвания на водещи международни университети обаче показват, че ограничаването на средства като форма на наказание за високоемисионните сектори може да предизвика ефект на краткосрочно управление и впоследствие увеличаване на замърсяването на околната среда.

При подпомагането на бизнеси БАКБ търси такива клиенти, които имат стратегия за устойчиво развитие. Емил Величков обясни, че моделът им е не на рестрикции на високовъглеродните сектори, а напротив - да се помага на тях отрано, като се финансира промяната в дейността им към по-екологични операции. Това е свързано и с навлизането на все повече 

нови регулации за опазването на околната среда

отнасящи се до бизнеса и свързани с членството на България в Европейския съюз. Като пример Величков посочи, че предстоят промени в законодателството за счетоводството и за финансовия одит, които ще принудят публичните компании, чиито акции се търгуват на борсата, да докладват как допринасят за устойчиво развитие от 2022 г. насам. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай