Бъдещето на водата и климатичните промени - фокус на есенния семестър на Panda Labs и Kaufland

Младежи с предложения за намаляване използването на питейната вода

Бъдещето на водата и климатичните промени - фокус на есенния семестър на Panda Labs и Kaufland | StandartNews.com

Два хакатона, посветени на измененията в климата и устойчивото използване на водата, се проведоха през месец ноември

 „Бъдещето на водата“  и „Адаптацията към климатичните промени“ са темите на есенния семестър на Panda Labs - глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която се реализира за поредна година с подкрепата на Kaufland България. В два хакатона през месец ноември младежи между 15 и 25 години от цялата страна потърсиха новаторски решения за адаптация към измененията в климата, идеи свързани с устойчивото ползване на водните ресурси и прилагането на природно-базирани решения за ограничаване замърсяването на водата.

В рамките на двете тридневни събития участниците работиха групирани в отбори, за да създадат предложения за намаляване използването на питейната вода за нетипични нужди като поливане и разхлаждане с помощта на представители на науката, бизнеса и неправителствения сектор.

Представители на Kaufland България споделиха с участниците своя опит по темите, а специалисти представиха основните предизвикателства, свързани с устойчивото използване на водните ресурси, както и възможностите за справяне с тях. Сред тях бяха специалистът в сфера „Водни политики” във WWF Диана Бакалова и гл. ас. Филип Пенчев от Института по рибни ресурси – Варна.

Журито отличи общо шест отбора по време на двата хакатона. Отбор „Зелената фея“ спечели със система за пречистване и преизползване на „сивата вода“ от домакинствата. С приложение, което следи консумацията на вода в домакинството, предоставя съвети за намаляване на потреблението и как повторно да използваме водата за по-нетипични цели, бе отличен отбор „Водородите“, а с технология „EcoFlow Refresh“ за повторно използване на вода от електроуредите в домакинствата чрез система от филтри и резервоар бе награден отбор „FWW“.

По време на втория хакатон, посветен на адаптацията към климатичните промени, с иновативна идея за използване на химичен продукт (натриев полиакрилат) в земеделието с цел намаляване на количествата вода, използвана за напояване в сухи райони, бе отличен отбор „Фелпс“.  Сред наградените бе и предложение за мобилно приложение в помощ на земеделците, което да прогнозира засушавания на територията на България (отбор „Water Warriors“). Още една идея за мобилно приложение получи награда. Отбор „Билка“ представи вариант, в който потребителите да докладват за наличие на замърсявания в речните басейни и неизправности в канализационната и водопроводна мрежа.

Първите два отбора в класирането от всеки хакатон продължават участието си в семестър „Бъдещето на водата“ от програмата Panda Labs и ще се включат в мастър клас, който ще се проведе през януари 2024 г. Тогава отборите ще доразвият своите идеи с помощта на лектори и ментори – предприемачи, бизнес лидери, експерти и учени и ще се състезават за стартово финансиране от 7 000 лв. за реализирането на своя бизнес проект.

Есенният семeстър по Програмата Panda Labs се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“, Kaufland България, Фондация Кока Кола и Veolia България. Целта й е да открие следващото поколение изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на програмата за поредна година като част от усилията си да ангажира подрастващите с темата за устойчивото развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай