Бъдещето на ВЕИ. Директорът на ЕСО с голяма новина

Ангелин Цачев каза най-важното предизвикателство

Бъдещето на ВЕИ. Директорът на ЕСО с голяма новина | StandartNews.com

Най-голямото предизвикателство е присъединяването на всички ВЕИ мощности към разпределителните и преносните мрежи. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на националната енергийна конференция на тема "ВЕИ и енергийната сигурност: предимства срещу рискове".  Тя бе организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) в партньорство със "Стандарт" и с подкрепата на "Минстрой".

ВИЖ ОЩЕ: Обрат в енергетиката! Две нови ПАВЕЦ и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй

По думите на Цачев, въпреки че страната ни има много добре развита и балансирана преносна мрежа, бързото темпо на внедряване на все повече ВЕИ мощности е огромно предизвикателство.

ВИЖ ОЩЕ: Големи промени с тока! Юзди на цените по време на криза

През последните няколко години ЕСО се опитва да направи сериозен план за развитието на мрежата във връзка с желанията на инвеститорите. "За съжаление до този момент това беше много трудно, защото не беше ясно кои проекти ще се случат", добави Цачев. Той се надява, че с последните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници тези проблеми ще намалеят от гледна точка на планиране на развитието на мрежата. 

С поправките в закона се въвежда и специална "такса" за инвеститорите, според която в тримесечен срок от получаване на становище за условията и начина за присъединяване по подаденото заявление трябва да се заплаща гаранция в размер на 50 000 лв. за всеки мегават присъединена мощност на бъдещия енергиен обект.

Другото предизвикателство е балансирането на електроенергийната система, посочи още изпълнителният директор на ЕСО. Според Цачев колкото и добре да сме настроени към ВЕИ източниците, те са с непостоянен характер на производство на електроенергия, което създава проблеми в регулирането и балансирането на електроенергийната система не само в България, но и в цяла Европа. Именно поради тази причина държавата трябва да насърчи инвестициите в системи за съхранение, обясни Цачев.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай