BACB: Дигиталните иновации са ключът към "зеленото бъдеще"

Клиентите бързо усетиха удобството на дигиталната платформа, а банката продължи да развива своят продуктов портфейл

BACB: Дигиталните иновации са ключът към "зеленото бъдеще" | StandartNews.com

През последните години всички говорят за това, колко е важно да опазваме околната среда, да се грижим за природата, да прилагаме зелени политики. Във форумите и презентациите по време на финансови събития темата за зеленото банкиране и дигитализацията на сектора беше сред най-актуалните. Истинската дискусия около необходимостта от прилагането на мерки за цялостната грижа за благосъстоянието на планетата бе изведена на преден план след началото на епидемията от COVID-19. Пандемията постави акцент върху необходимостта от спешно усъвършенстване на дигиталните технологии на фона на ограниченията за посещаване на банковите клонове.

Онлайн трансформацията

Българо-американска кредитна банка нямаше нужда от спешна онлайн трансформация, тъй като работи за дигитализация на банковите услуги още от 2011 год., когато  въвежда  концепцията за Виртуална банка – цялостно обслужване на клиентите без посещения на офиси.  Банката създаде политики за развитие на дигитализацията с интегриране на зелената идея в тях.  През 2013-та година БАКБ представи първата за България виртуална банка BACB Plus, през която клиентите осъществяват всички банкови операции дистанционно. Ползите за околната среда, постигнати чрез виртуалната банкова платформа, са в посока ресурсно ефективно обслужване, със силно намалени разходи за енергия, за консумативи, за транспорт и без загуба на време на потребителя.

Клиентите бързо усетиха удобството на дигиталната платформа, а банката продължи да развива своят продуктов портфейл и да създава дигитални продукти, опирайки се на трите взаимосвързани и взаимозависими приоритета в нейната мисия-зелено банкиране, социално банкиране, и устойчиво банкиране. Така през 2017-та година БАКБ предостави възможност на своите клиенти да открият депозит изцяло онлайн чрез специално създадена за целта платформа. Потребителите могат да открият и да управляват паричните средства по своя депозит дистанционно, без изобщо да посещават банков клон.

През 2019-та година БАКБ бе наградена с приза за „Технологична иновация на годината“ за разработване на напълно безхартиен и автоматизиран процес на отпускане на експресният банков кредит БАКБ Експрес. Иновацията позволява верификация на данните и усвояване на заявената сума до минути, като в процеса се спестяват хартиените документи. От екипа на банката коментират, че към момента са спестени над  500 000 листа хартия на околната среда.

Инвестиране с кауза

Финансирането на проекти, които са насочени към технологични иновации и към опазването на екологията са част от стратегията на БАКБ за превръщането и в ключов партньор на ресурсно ефективните и конкурентоспособни бизнес начинания в България.

Цялостната политика на банката е насочена към интегриране на социалната ангажираност на обществото към глобалните проблеми на планетата. БАКБ стимулира проекти съобразени с околната среда, като предоставя кредити за алтернативно земеделие, възобновяеми енергийни източници, проекти спомагащи за постигането на устойчива градска среда, както и подкрепя иновативни дигитални компании.

Мигновени разплащания с  B@CB Pay

През 2020 година Българо-американска кредитна банка премина към нов етап от своята зелена и технологична политика, като даде старт на новия си дигитален портфейл BАCB Pay. Разработката му е плод на съвместната работа между банката и финтех компанията Phyre, която има дългогодишен опит в предлагането на дигитални финансови решения за българския и чуждестранен пазар. Чрез мобилното приложение потребителите могат да осъществяват безконтактни  плащания с телефона си чрез NFC на всеки POS терминал, без да се налага да използват карта или да осъществяват физически контакт, да пазаруват сигурно в интернет, да извършват плащания чрез QR код. Мобилният портфейл направи възможни мигновените разплащания. Днес потребителите на BACB Pay превеждат и получават пари от всеки мобилен номер за броени секунди.

Дигиталният портфейл позволява потребителят да разполага във всеки един момент с пълна информация за своите парични средства и баланс по сметката си, да контролира седмичните и месечните си разходи. По този начин може да следи състоянието на своите финанси по всяко време и от всяко място, както и да планира и управлява по-добре бюджета си.

„Дигиталният портфейл BАCB Pay е естествено продължение на нашата стратегия за миграция към виртуалното банково преживяване и стремежа ни към предоставяне на иновативни и устойчиви финансови решения, в полза на потребителите и със зелена мисъл за околната среда“, коментира Цветелина Бориславова, председател на НС на БАКБ.

Новата дигитална реалност

2021 година се оказа годината на новата дигитална реалност. В условията, в които ни постави пандемията през последните близо две години, дигитализацията набра свръх скорост, а дигиталните продукти станаха неизменна част от ежедневието ни. Очакванията на потребителите са вече всички финансови услуги да могат да бъдат извършени дистанционно и търсят изцяло дигитално преживяване.

БАКБ създаде Кредит „На мига“ за модерния градски човек, който обича новите технологии и живее в дигиталната реалност. Той се предлага само и единствено онлайн, целият процес е изцяло онлайн и автоматизиран. Кандидатстването става директно през сайта на банката и това е единствено „място“, което посещава клиента.  Независимо къде се намира и по кое време на деня, потребителят може да  попълни данните си на credit.bacb.bg и с няколко лесни стъпки да кандидатства за кредит. Най-хубавото е, че той ще получи парите си мигновено, след като подпише договора дистанционно.

Поглед към бъдещето

Предизвикателството, пред което бе изправен светът, промени обичайното ни ежедневие, както и размести нагласите на потребителите относно начина на банкиране и дигиталните плащания. През 2022 година предстои да видим електронно банкиране от ново поколение, откриване на сметки от граждани и фирми изцяло дигитално, а банковите преводи ще станат моментални, както  мигновените плащания през мобилен портфейл. Подкрепяйки развитието на иновативни технологии в сферата на разплащанията, от БАКБ са уверени, че нуждите и очакванията на техните клиенти в една непрестанно развиваща се пазарна ниша ще бъдат удовлетворени.

Именно в условията на глобална пандемия става категорично ясно, че ключът към едно по-добро бъдеще е дигитализацията на финансовите услуги, която превръща и банкирането в зелена индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай