БАБХ спира поръчката за диагностициране чумата по дребните животни

БАБХ спира поръчката за диагностициране чумата по дребните животни  | StandartNews.com

Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви на нарочна пресконференция д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", каза д-р Илиев. На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че тя не му е поискана от премиера.

Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще го анулирам. Това обяви по-рано пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов. „Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да получен до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове", заяви министър-председателят.

Само една фирма в България има право да продава диагностикуми, невъзможно е закупуването им директно от производителя. Това каза още Дамян Илиев и заяви, че направените до момента изследвания във връзка с чумата са голям брой - близо 8000, и трябва да бъдат извършени веднага, за да има смисъл от тях и да се предотврати разпространението на заболяването.

„За целта сме влезли в контакт и с други лаборатории в Европа, които могат да направят изследването. Заради капацитета на лабораториите, днес цялата сутрин разговарям с моите колеги, шефове на компетентни органи на страни от ЕС и вече имаме договорености да ни помогнат в изследването. Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет", каза д-р Илиев.

По думите му поради спешността на ситуацията и важността това да стане по-бързо е бил обявен конкурс за такъв диагностикум. „Конкурсът се обявява на базата на това кой има право да ги продава", каза директорът на БАБХ и поясни, че в регистъра може да се провери кои фирми могат да продават диагностикума.

Д-р Илиев обърна внимание, че единственият производител на диагностикума в Европа е френска фирма, която може да дава право на други фирми да го продават. Той обясни, че в списъка на регистрация за конкурса е фигурирала само една фирма, която има права от френската фирма-производител да продава диагностикума и добави, че за да не бъде конкурсът само с един участник от БАБХ са поканили да участва и друга фирма, която е участвала в продажбата на диагностикума у нас.

„Оказа се, че тази фирма няма право да продава в България, защото продава през правата на една австрийска фирма, която не е получила разрешение от фирмата-производител да предоставя права за продажба", допълни д-р Илиев и поясни, че затова е останала единствено фирмата, за която се говори в медиите. „Няма друга законова възможност да си набавим диагностикум в момента. Отделно при тази извънредна ситуация, доколкото разбрах от нашата юристка, няма нужда да обявяваме конкурси и можем да сключим договор", каза д-р Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай