Вторник,

Азербайджан готов да увеличи износа на газ за Европа

От: Стандарт -
414
Азербайджан готов да увеличи износа на газ за Европа
A
A
A

Азербайджан е готов, ако е необходимо, да увеличи износа на газ към европейските страни, заяви президентът Илхам Алиев в интервю за италианския вестник Il Sole 24 Ore, цитирано от други медии. „Има възможност за увеличаване на производството и износа, но това ще зависи от търсенето на европейските потребители“, каза той.

Алиев припомни, че тази година Азербайджан вече е изнесъл над 7 милиарда кубически метра за Европейския съюз. През 2022 г. планира да достави 9 млрд. куб. метра, а през 2023 г. - 11 млрд. куб. метра, пише БГНЕС.

„За да се увеличи производството, са необходими инвестиции, а това изисква договори. И така, първо договори, после инвестиции, след това газ. Но ние сме готови. Имаме огромни находища и модерна инфраструктура с възможност за свързване с други посоки в Европа, “, подчерта Алиев.

Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа на 31 декември 2020 г. чрез Трансадриатическия газопровод (TAP), който е неразделна част от Южния газов коридор (SGC). Доставките, изчислени за 25 години, предвиждат годишен износ от над 10 милиарда кубически метра азербайджански газ за европейския пазар, от които 8 млрд. куб. метра ще получи Италия, 1 милиард куб. метра - Гърция и България.

Южният газов коридор, който се простира на 3500 километра от Баку до южната част на Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания, е интегрирана тръбопроводна система, която включва още Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Пропускателната способност е 16 милиарда кубически метра газ. Основен източник на суровини се счита за находището Шах Дениз със запаси от 1,2 трилиона кубически метра. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com