Аут от търгове, ако не плащаш заплати

Избират качеството, а не офертата с най-ниската цена

Аут от търгове, ако не плащаш заплати | StandartNews.com

Брюксел. Компаниите, които не плащат системно на работниците си или не спазват други принципи на европейското трудово законодателство, вече автоматично ще се изключват от търговете за обществени поръчки. Това гласи една от промените в правилата на ЕС, които бяха гласувани от Европарламента в Брюксел.

Според тях с предимство при определяне на крайния победител в търговете ще бъде не най-ниската оферта, а най-изгодното съотношение между цена и качество. Така възложителите ще могат да избират по своя преценка компании с по-високи оферти, които имат по-голям принос за опазване на околната среда, използват иновативни технологии или ще има по-голям социален ефект от дейността им. С новите правила се въвежда и нов тип процедура в обществените поръчки - "партньорство за иновации".

Тя ще даде шанс на възложителите да търсят решения за конкретен обществен проблем, но без да предопределят с условията на търга, технологията, по която той да бъде решен, а вместо това ще оставят повече свобода на изпълнителите. С промените Брюксел цели и намаляване на бюрокрацията. Административната тежест за кандидатите в търговете ще бъде намалена с 80%. Това ще стане, като само спечелилият конкурса участник ще бъде задължен да предостави оригинални документи. Ще се насърчи и разделянето на по-големите контракти на обособени позиции, за да могат и по-малки компании да се включат в конкурсите.

При "необичайно ниски оферти" от страна на подизпълнители те ще бъдат проверявани, за да се спре натискът върху малките фирми. Държавите ще може да избират дали да възлагат публичните услуги и строителни работи на външни фирми, или да ги извършват самостоятелно. От обхвата на директивата се изключва водният сектор. Причината е, че достъпа до живителната течност е обществено благо, обосноваха се депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай