Асен Василев с новина за бюджета

Какви са сметките в хазната за август

Асен Василев с новина за бюджета | StandartNews.com

Минимален дефицит в размер на около 100 млн. лв. (или 0.05% от прогнозния БВП) към края на август очаква Министерството на финансите.

Окончателните данни за юли пък сочат излишък от 455.3 млн. лв.

Основна причина са по-високите разходи през месеца, включително заради одобрени със Закона за бюджета за 2023 г. плащания, които са дължими за вече изминали периоди. Става дума за увеличения размер на паричните обезщетения за отглеждане на дете - 780 лв., по-високите здравноосигурителни плащания, както и разходите за издръжка, се казва в съобщението на ведомството на Асен Василев.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към август 2023 г. са в размер на 42.4 млрд. лв. (61.1% от годишния разчет) и нарастват с 3.1 млрд. лв. (8 на сто) спрямо отчетените към края на август 2022 г.

Данъчните постъпления нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 3.0 млрд. лв. (9.8 на сто), неданъчните - с 0.6 млрд лв. (8.6 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-малко с 0.4 млрд. лв.

Разходите са в размер на 42.5 млрд. лв. (57.4% от годишния разчет) и са с 37.6 млрд. лв. (13.1 на сто) повече, отколкото преди година.

Най-значително нарастват разходите за пенсии, за персонал, както и капиталовите разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай