Четвъртък,

Асен Василев разнищи фрапантни нарушения в строителството

От: Агенция Стандарт -
2712
Асен Василев разнищи фрапантни нарушения в строителството
A
A
A

Има фрапантни разлики както в първокласни и второкласни, така и в третокласни пътища. Всичко е било нагласено така, че да бъдат обслужени определени интереси, заяви финансовият министър Асен Василев на пресконференция, предаде БГНЕС.

Проектирането на множество пътища е насрочено след възлагане на процедура за изпълнение. Няма как това да е без цел обслужване на чужди интереси, допълни Василев. Като пример за злоупотреби с пари Василев посочи ремонт на пътя Кърджали-Асеновград. ‘‘За ремонт на пътя има започната обществена поръчка, тъй като идеята е проектът да бъде финансиран с 28 млн. лева. Процедурата обаче е прекратена поради липса на средства. След месец проектът пак е насрочен, но на стойност 51 446 000 лева“, заяви финансовият министър. Ремонтът на Автомагистрала Тракия според министъра също е в нарушение. За проектиране са насрочени 1 млн. лева. За да се оправдаят тези пари, трябва да има 82 проектанти екип, които да работят 62 дни. Едни и същи ремонти в различни части на България се изпълняват за драматично различни средства.

Почти 2 милиарда и половина са в прикрито строителство. Това сочат изводите в доклада на работната група, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г. Докладът ще бъде предаден на прокуратурата. Василев уточни, че ще бъде сезирана и ДНСК. Депутатите в народното събрание също ще бъдат уведомени за изводите. От 3 милиарда и 400 милиона лева - 1 милиард са текущ ремонт и поддръжка, 2 милиарда и 462 милиона лева са прикрито строителство, добави Василев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Асен Василев