Аржентина не успя да смени медиатора в кредитния спор

Аржентина не успя да смени медиатора в кредитния спор | StandartNews.com

Ню Йорк. Съдия Томас Гриеса отхвърли искането от страна на Аржентина да бъде сменен медиатора в дългогодишния спор между страната и международните кредитори, който доведе до икономически дефолт на страната миналата седмица,, предаде Ройтерс.

Аржентина обвини Даниел Полак, че не е безпристрастен посредник в нейната битка с инвеститорите, които отказаха да приемат преструктуриране на дълга след последния дефолт на страната през 2001 г.

Според Гриеса Полак се справя добре с работата си, като действа с "голямо умение" и се отнася справедливо към всички страни. Адвокатът на Аржентина Джонатан Блекман критикува Полак и призова той да бъде отстранен, след като посредникът направи изявление, че страната е непосредствено заплашена от дефолт след провала на преговорите на 30 юли.

Според Блекман изказването на Полак подкопава позицията на Аржентина на финансовите пазари. Критиките му бяха повторени вчера от аржентинския премиер Хорхе Капитанич, който каза, че Полак действа като "говорител на фондовете лешояди", имайки предвид американските инвеститори, които са противници на Буенос Айрес в спора, отбелязва Асошиейтед прес.

Аржентинската комисия по ценни книжа започна разследване на предполагаеми незаконни спекулации от страна на кредиторите, посочва Ройтерс.

Ръководителката на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибския регион Алисия Барсена каза, че аржентинската икономика вероятно ще се свие през 2014 г. Комисията понижи вчера прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на Аржентина от 1.0 на 0.2%.

Но Барсена заяви, че прогнозата е била направена преди последното развитие на сложната ситуация със спора между Аржентина и кредиторите, поради което е остаряла. "Нашата прогноза за растежа не е адекватна. Ние я направихме през юли, а сега ситуацията е напълно различна", каза тя. "Смятаме, че Аржентина вероятно ще има отрицателен растеж през 2014 г.", заяви Барсена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай