Сряда,

Ангелкова вижда манипулации и внушения за туризма

От: Редактори -
A
A
A

От манипулации и внушения се оплака пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова по повод състоянието на летните почивки у нас. Според нея същото се е случило и във връзка с приемането на промените в Закона за концесиите, свързани с отдаването на плажовете на наематели.

„Това, което приехме вчера, е свързано с по-дългосрочното устойчиво отдаване на морските плажове на концесия”. Така Ангелкова коментира промените в Закона за концесиите, които бяха приети в парламента в четвъртък. 

„Предвиждат се инвестиции, има и компонент, който предвижда цената на чадъра и шезлонга да бъде съобразена. Концесионерите са длъжни да осигурят качеството на туристическия продукт и да съобразят всички рискове”, каза Ангелкова.

Според Ангелкова прехвърлянето на концесиите на плажовете към Министерството на туризма е повод да се извършват прозрачни процедури, които подлежат на контрол.

„Виждаме манипулации, внушения, за това какво де прави в сектора, особено по отношение на летния ни туризъм. Вчера в зала основно изказвания имаше една политическа партия. Проведохме широк дебат за това как да се управляват морските плажове. Още с приемането на Закона за концесиите, преди 2 години, изразихме опасенията си, че плажовете трябва да се отдават по особен ред, за да се гарантира прозрачност, стопанисване, безопасността и спокойствието на туристите”, обясни министърката.

„Когато плажовете бяха прехвърлени към Министерството на туризма през 2016 г. първо приехме специална методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, където 40% от тежестта са цените на чадъри и шезлонги – колкото по-ниски са, толкова повече точки получава бъдещият кандидат. Концесионерът на база на предварителни изчисления е длъжен да съобрази минималната цена и да си направят сметката, как да управляват плажа”, посочи Николина Ангелкова министърът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички