Америка свали лихвите, Европа си отдъхна

Единният фронт на финансовите министри и банкери от Г7 възстанови духа на пазарите

Америка свали лихвите, Европа си отдъхна | StandartNews.com

Федералният резерв на САЩ изненадващо свали лихвения процент с половин процентен пункт на извънредно заседание във вторник, две седмици по-рано от очакваното, за да защити американската икономика. Решението идва след черната седмица, в която световните фондови индекси преживяха най-сериозния си спад след 2008 година, петролът стигна историческо дъно, а златото отново рекордно поскъпна.

"Коронавирусът крие рискове за икономическата активност", се казва с изявление на ФЕД. „В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт“, пише още в становището.

ФЕД се задейства часове след като гуверньорът Джером Пауъл, финансовите министри и централни банкери от  Г7 заявиха, че обединяват усилия  и „ще използват всички подходящи политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение“.

След Америка, лихвите свалиха Австралия, Япония и Малайзия, очаква се същото да направят Канада и Европа. Единният фронт на световните финансисти успокои притесненията от бързото разпространение на коронавируса в десетки страни, подкрепи възстановяването на световните фондови пазари и на цените на петрола.

Помогна още днес на водещите европейски индекси за възстановяване поне в краткосрочен план. Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от над 1%, като по-рано се търгуваше с ръст от 3% след решението на американската централна банка. Повечето сектори завършиха на по-високо ниво, въпреки че банковият сектор отчете спад от над 1%.

В същото време Националната банка на Швейцария  отчете печалба от 50 милиарда долара, което е вторият резултат в историята му, съобщи Ройтерс.

Финансовият резултат на банката идва на фона на най-ниската лихва в света - минус 0.75%, което е с 0.25 пункта по-ниска от лихвата по депозитите на Европейската централна банка.

Печалбата на банката е свързана главно с покупка на валути, чрез които банковият регулатор се опитва да отслаби франка, който заплашва местните износители, както и заради приходите от златни активи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай