Алуминиеви джанти: предимства и недостатъци

Помагат за намаляване разхода на гориво, но пък не са толкова здрави и струват скъпо

Алуминиеви джанти: предимства и недостатъци | StandartNews.com

Ако посетите някой от популярните автокъщи във вашия град ще забележите, че повечето модели автомобили, предлагани за продажба са оборудвани с джанти от алуминиева сплав, вместо със стандартните стоманени джанти. И за това си има причина. През последните години джантите от алуминиеви сплави наистина се сдобиха с огромна популярност, която се дължи основно на техните многобройни предимства. Ако ви е интересно какви са те, останете с нас, за да разберете.

С какво джантите от алуминиеви сплави привличат интереса?

  • Имат визуално по-привлекателен външен вид

За разлика от стоманените джанти, които изглеждат доста скучно, алуминиевите се отличават с изключително стилен и привлекателен дизайн. Дори и когато остареят те изглеждат в пъти по-добре от стандартните джанти.

  • По-леки са от стоманените джанти

Алуминиевите сплави, от които се произвеждат джантите са много по-леки от стоманата. По-малкото им тегло не само намалява нересорното тегло, но и помага за подобряване на производителността и управлението на превозното средство. Освен това, тъй като са по-леки, летите джанти осигуряват по-добро сцепление на гумите, подпомагат подобряването на пробега, оказват благотворно влияние върху пробега и намаляването на напрежението върху автомобила.

  • Имат по-добро разсейване на топлината

В сравнение със стоманените джанти, алуминиевите разсейват много по-добре топлината. Казано иначе, когато по време на движение гумите се нагреят и особено когато натиснете спирачките, топлината няма да се задържи дълго, тъй като алуминиевите джанти имат свойството да разсейват бързо топлината. А това им качество помага както за удължаването на живота, така и предпазва спирачната система и по-специално спирачните накладки от бързо износване.

  • Помагат за намаляване разхода на гориво

Вече споменахме, че джантите от алуминий са по-леки от стоманените. Това на практика означава, че  автомобилът носи “по-малко” тегло и съответно ще изразходва по-малко гориво. Което е изключително важно особено в дни на икономическа криза като днешните.

  • Не корозират и не ръждясват

Алуминиевите сплави са известни със способността си да издържат на корозия и ръжда. В този ред на мисли, джантите от алуминиеви сплави също не корозират и не ръждясват и трябва само да се почистват от замърсявания и кал, за да изглеждат винаги като чисто нови.

  • Удължават живота на гумите

Малко по-горе споменахме, че алуминиевите джанти разсейват топлината, което оказва положително въздействие върху живота на гумите. И това наистина е така. Автомобилните гуми не понасят особено добре топлината и имат склонност да се износват по-бързо при нагряване. Ако са оборудвани с джанти от алуминиеви сплави обаче гумите остават хладни и по този начин се удължава живота им.

  • Предлагат се в много разновидности

Сред основните предимства на този вид джанти не можем да не споменем, че се предлагат в изключително голямо разнообразие от дизайни и покрития. На пазара могат да се открият боядисани, машинно обработени, полирани и хромирани алуминиеви джанти със сложен и различен дизайн, така че на практика има джанти за всеки вкус и джоб.

А какви са недостатъците на джантите от алуминий?

За да бъдем коректни, наред с предимствата е редно да ви запознаем и с основните минуси на джантите от по-леки сплави.

  • Не са толкова здрави, колкото стоманените

Това е напълно логично предвид факта, че стоманата е един от най-здравите материали, докато алуминият е доста мек и ковък. Това прави алуминиевите джанти не много подходящи за използване на неравни терени, тъй като се огъват и деформират доста по-лесно в сравнение със стоманените.

  • Имат по-висока цена

Тъй като процесите по производство на лети джанти е по-скъпо и цената на крайния продукт е по-висока в сравнение с цената на стандартните стоманени джанти. Освен това, ако се деформират, макар че ремонтът е възможен, то цената му също не е никак ниска.

  • Не са подходящи за зимата

Намаленото им тегло, което носи много ползи за ефективността на автомобила през останалите сезони се явява недостатък при зимни условия. Казваме го, тъй като по-ниското тегло на алуминиевите джанти не позволява на зимните гуми да осигурят толкова добро сцепление на сняг и хлъзгави пътища колкото стоманените джанти. Ето защо голяма част от шофьорите използват алуминиеви джанти през лятото и стоманени през зимата.

Източник на снимки: unsplash.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай