„Аерофлот“ скри възможна катастрофа

Инцидентите със самолети зачестяват заради пандемията

„Аерофлот“ скри възможна катастрофа | StandartNews.com

 

Намалените полети и пътници по време на пандемията доведоха до много неприятни тендиции. По-малкото летателни часове на пилотите отслабват бдителността и на екипажи, и на ръководството на въздушния трафик. В резултат на това авариите зачестяват, а самолетите едва избягват катастрофи. В чистото небе самолети едва не се блъскат, на пистите – машините катастрофират. А кацанията стават все по-рисковани.

Поредният случай е с руската държавна авиокомпания „Аэрофлот“, която се опита да прикрие опасно кацане на летище Шереметиево. След като станало ясно, че заради грешка на екипажа за секунди е избегнат опасен инцидент, компанията бе глобена от Росавиация, пише Regnum.

Полет от столицата на Башкирия Уфа приближил Москва и тръгнал да каца на летище Шереметиево.  В един момент пилотите загубили контрол над управлението на машината, докато били на опасната височина – 100 метра.

В последния момент екипажът успял да вдигне отново самолета и успял да кацне успешно едва след втория кръг.

„Аерофлот“ обаче решили да скрият данните за възможна катастрофа, но информацията изтекла към регулатора. Като резултат компанията била глобена с ... 250 евро.

Причина за аматьорската издънка била недостатъчна подготовка на епипажа, който бил прясно обучен.

Предишен инцидент имаше само преди два дни, когато самолет излезе извън очертанията на летището.

Това се случи при кацане на Як-40 на Пулково в Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай