АБВ поиска рестарт на АЕЦ "Белене"

АБВ поиска рестарт на АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Бившият социален министър Ивайло Калфин заяви в ефира на Нова телевизия, че "при положение, че сме си платили за реакторите и след като вече има милиарди, вложени в площадката на Белене, е най-логично той да бъде завършен. Другият вариант е да забравим тези милиарди, защото "ние сме богата държава".

"Удивен съм от безпомощно поведение на държавните лидери особено на президента, който три пъти си смени позицията. Сега изведнъж той подкрепя тази идея, толкова е несериозно, че няма накъде", коментира Калфин по темата за обща флотилия с българско участие в Черно море. По думите му, България има национална позиция от години, а президентът е решил да я смени, а министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на външните работи Даниел Митова са на мнение, че трябва сериозно натовско присъствие в региона.

Калфин заяви, че няма смисъл да влизаме в амбициите на Турция и Украйна или която и да е друга държава и обясни, че подобна военна част би била доминирана от турските сили и би подлежала на двустранните й отношения с Русия, които са обтегнати. "Украйна гледа да се закачи някъде заради отношенията си с Русия. Относно Румъния – не знам.", допълни зам.-председателят на АБВ. Калфин заяви, че заплаха от Русия няма и това го пишело в натовските документи.

"За какво ни е нужно постоянно участие в Румъния? Да се предпазим от агресия ли – аз не виждам агресия. Нима мислите, че Русия ще ни нападне?!. Това, което каза вчера Борисов, е просто натрупване на напрежение. На срещата на НАТО другия месец президентът трябва да отиде с много ясна позиция", смята бившият социален министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай