Абсолютен цирк с бананите у нас! Има ли решение

Шоково поскъпване на цената им

Абсолютен цирк с бананите у нас! Има ли решение | StandartNews.com

Високата инфлация у нас и по света притеснява българите, чиито доходи не се променят. Цените в различни отрасли се променят. Оказва се, че и бананите за Коледа поскъпват и според прогнозите за килограм от традиционния за празника цитрусов плод ще плащаме двойно в сравнение с миналата година. Тоест, килограм от плода ще ни струва около 4 лв.

"В България всичко е възможно и нищо няма да ме учуди", коментира ситуацията пред NOVA търговецът Васил Лазаров.

За масовия потребител 4 лв. за банани е космическа цена. И затова трапезата за празника тази година може да остане без тях.

Търговците нямат обяснение защо цената на плодовете скача толкова рязко и предупреждават, че пазарът в следващите месеци ще стане непредвидим.

В същото време и в Турция инфлацията счупи 24-годишен рекорд и само за една година достигна 86%. Цените растат – и за местните, и за българските потребители, които от години търсят по-евтини храни, дрехи и услуги в южната ни съседка.

Все пак много българи предпочитат да пазаруват зад граница. Одрин се намира на 20 километра от българо-турската граница. Известен е с ниски цени и голям пазар. Българи тук се срещат на всяка крачка. 

"Колкото и да казват, че е по-скъпо, в никакъв случай, не е като в България", посочва Таня Димитрова.

И докато всеки решава какво му е изгодно, в зависимост от това колко пари има в джоба, за едно нещо българите тук са единодушни - цените са много по-високи, за разлика от миналата година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай