Газпром: Строителството на „Южен поток” в България започва през лятото

 Газпром: Строителството на „Южен поток” в България започва през лятото | StandartNews.com

Москва. Строителството на участъка от газопровода „Южен поток", който ще минава през България, стартира през лятото, съобщиха от „Газпром". Проектът се реализирал строго спазвайки приетия график.

Ръководството на „Газпром" е обсъдило на съвещание хода на строителството на газопровода „Южен поток" и реализацията на съпътстващите проекти на територията на Русия. В най-скоро време предстои у нас да бъде подписан договорът за доставката на оборудването и материалите, строително-монтажните работи, обучението на персонала и въвеждането в експлоатация на съответния участък от газопровода, пише на сайта на „Газпром".

По план доставката на тръбите за газопровода у нас трябва да започне през месец май, а самият старт на работата по изграждането - през юни на руска и през юли на българска земя. Есента пък ще бъдат положени тръбите от морския участък по дъното на Черно море. "Компаниите, които спечелиха открития конкурс, интензивно увеличават производството на тръби за първата линия от газопровода", съобщава „Газпром". Подписани са и споразуменията за самия морски участък, както и за изграждането на технологичните обекти и за устройството на бреговите участъци в България и Русия, откъдето ще вървят четирите линии.

Първата доставка на газ чрез "Южен поток" ще дойде в края на 2015 г. Предвижда се също така по време на строителството и експлоатацията на „Южен поток" в България, Сърбия, Унгария, Словения и Хърватска да бъдат създадени около 8,5 хиляди нови работни места.

По време на съвещанието ръководителят на „Газпром" Алексей Милер е заявил , че „днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай