7 американци начело на Клуб милиардер

Ултрабогаташите държат $2,7 трилиона, преобладават магнатите в търговията

7 американци начело на Клуб милиардер | StandartNews.com

Ню Йорк. От първите десет души по размер на имане на планетата седем са американци, сочи проста сметка на тазгодишната класация на сп. "Блумбърг Маркетс" на 200-те най-богати хора в света.

По ирония на съдбата обаче човекът с най-голяма кесия - 77,5 млрд. долара, е абонираният за първото място в тази и в други листи през последните години, мексиканският магнат в сферата на телекомуникациите Карлос Слим. Не по-малко известният "втори" за пореден път е бащата на "Майкрософт", американецът Бил Гейтс, с 64,4 млрд. долара.

Но третият в Индекса на милиардерите на "Блумбърг 2012" е изненада. Това е "относително неизвестният", както го нарича изданието, 76-годишен испанец Амансио Ортега, създател на Inditex SA, най-голямата верига за дрехи и която има над 1600 магазина на Zara. Според "Блумбърг" той е спечелил над 18 млрд. долара от началото на годината, което прави около 66 млн. долара на ден.

Ортега измества на четвърто място финансиста Уорън Бъфет, който държи в момента 48,4 млрд. долара.

Деветима в топ 25 на класацията де факто са търговци. Сред тях са основателят на IKEA Ингвар Кампрад, четирима членове на фамилията Уолтън, която контролира веригата Wal-Mart, и Стефан Персон, най-големият акционер в шведския гигант за облекла Hennes & Mauritz AB. В класацията намират място 20 руснаци, като най-богатият от тях е Алишер Усманов с 18 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай