76% от софиянци със сметки за парно под 150 лв.

76% от софиянци със сметки за парно под 150 лв.  | StandartNews.com

София.  76% от клиентите на "Топлофикация София" ще получат сметки за парно и топла вода до 150 лв. за януари 2014 г., Това сочат данни на изчислителния център на дружеството.

 

Данните показват, че потребената през януари 2014 г. топлинна енергия е 489 410 МВтч, което е само с 3,3% по-малко от предходния месец. Причина за слабата промяна в потреблението е запазването през декември и януари на средноденонощните температури в границите между 0 и 1 градуса по Целзий, което определя двата зимни месеца като топли за сезона. Според официална информация от НИМХ към БАН, средната температура през януари е 1,1 градуса по Целзий, което е с 0,6 градуса по-високo от средната температура за миналия декември. За сравнение - през януари тази година клиентите на "Топлофикация София" са консумирали 489410 МВтч топлинна енергия, което е със 7% по-малко Януарските сметки за парно и топла вода са достъпни на касите от днес, 14 февруари и могат да се заплащат от потребителите.

 

Столичани трябва да имат предвид, че всяка сметка е индивидуална и зависи от много и различни фактори като промени в потреблението в рамките на етажната собственост или реализирани мерки за енергийна ефективност, както и промяна в индивидуалната консумация.Припомняме, че окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия се получават след отчитането на уредите в жилищата на клиентите в края на отоплителния сезон и след изготвянето на изравнителните сметки. Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял и са платили повече, ще си получат парите обратно, а клиентите, потребявали повече от определения им прогнозен дял, но платили по-малко, ще имат да доплащат.

 

"Топлофикация София" съветва своите клиенти да уведомят топлинния си счетоводител, ако им се налага да отсъстват от дома си за по- дълъг период, за да бъде променен своевременно прогнозният дял на консумирана от тях топлинна енергия. Клиентите на Топлофикация София биха могли да поискат с решение на Общото събрание на етажната собственост от обслужващия ги топлинен счетоводител и проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата, а така също и извънреден междинен отчет на уредите. По този начин може да бъде извършена корекция на прогнозните дялове в случай на значително разминаване с реалното потребление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай