Тръгват 6 проекта в Крумовград с подкрепа на Дънди

Плакетите и сертификатите на предприемачите бяха връчени на специална церемония

Тръгват 6 проекта в Крумовград с подкрепа на Дънди | StandartNews.com

Първите шест проекта получиха средства от Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград. Учреден през юли 2019 г., той ще разпредели общо 10 млн. долара, 5 млн. долара, осигурени като грант от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, и 5 млн. долара осигурени като заемен капитал от Райфайзенбанк България, в рамките на периода на експлоатация на рудник „Ада тепе“. Плакетите и сертификатите на предприемачите бяха връчени на специална церемония от учредителите на Фонда д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс”и Абидин Хаджимехмед, зам.- кмет на община Крумовград.„Спечелените проекти имат бъдеще. Те са различни - от производство на ПВЦ дограма до производство на етерично-маслени продукти. Производството генерира работни места, което е показател за устойчивост”, сподели инж. Гърков и пожела успех на предприемачите. „Стартът на Фонда е успешен. Част от проектите са в сферата и на  услугите, които ще бъдат от полза  за жителите на общината и ще създадат също нови работни места”, посочи зам. –кметът на община Крумовград инж.Абидин Хаджимехмед.
     
Това е първият такъв Фонд в страната, иницииран от частна компания. Общо кандидатствалите проекти през 2019 г. са 14, одобрени са шест, които получават грантово финансиране на обща стойност 368 492 лв. и гарантирани банкови кредити в размер на 375 492 лв., обяви Красен Кискинов, председател на УС на Сдружението ”Фонд  за подкрепа  и насърчаване на микро, малък и среден бизнес”.

Спечелените шест проекта са в сферата на земеделието, производството и услугите, а с реализирането им ще бъдат създадени 17 работни места. Местна фирма ще използва финансовия  ресурс за разширяване капацитета  за производство и разпространение на продукция от замразени зеленчуци и горски гъби чрез закупуване на машини и специализиране техника. Предвижда се също разширяване и на производството на етерични масла от хвойна плод, вършина и бял риган.

Другите проекти са за разширяване производство на ПВЦ и алуминиена дограма, оборудване на център за технически прегледи на автомобили, както и закупуване на оборудване и внедряване на услугата автоматично пране на килими. Кандидатстването на местни предприемачи в граничната община ще продължи и през 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай