400 000 наети в заведенията остават без работа

Това може да стане до седмица

400 000 наети в заведенията остават без работа | StandartNews.com

Искаме от държавата 80% от работната заплата на служителите да бъде преведена директно на тях, а не да минава през фирмите. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, цитиран от БГНЕС.

Днес представители на бранша се събраха в един от столичните клубове, за да обсъдят какво ще се случи със служителите в нощните заведения в София, след като те бяха затворени заради разпространението на коронавируса.

Алибегов заяви, че са солидарни с цялата обстановка в страната и от бранша засега няма да имат икономически искания.

Той прогнозира, че ако останат затворени само нощните заведения, защото и това по негови думи не е ясно и най-вероятно ще се стигне до затварянето на всички заведения, 120 000 - 130 000 души ще останат без работа.

"След заповедта онзи ден за София, сега ще има заповед за цялата страна най-вероятно. Знаете, че като тръгне нещо от София стига бързо и до провинцията. Очакваме до 7 или 10 дни да бъдат затворени всички заведения и тогава става дума за над 400 000 души", отбеляза Алибегов. Според него трябва да има план какво се случва с работещите в сектора. Той изрази недоволство, че отново се затваря само този бранш.

По негови думи мярката 60/40 е неприложима, когато бизнесът е неработещ. По тази причина трябвало да се намери друг вариант за подпомагането на служителите и бизнеса, докато той принудително е затворен.

От своя страна Илко Илиев, който има нощно заведение, но представлява и танцьори, музиканти и изпълнители, заяви, че това е поредният удар върху сектора и отново те са изкупителната жертва.

"Разказаха ни играта за пореден път. Този път трябва да има нещо насреща", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай