35% от пътищата плачат за ремонт

35% от пътищата плачат за ремонт | StandartNews.com

София. Близо 35% от пътищата в страната са в лошо състояние. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на Шестата национална конференция "Кръгови кръстовища".

В момента съвместно с Пътната агенция се разработва програма за ремонт на отсечките, които са в най-лошо състояние. Кои конкретни шосета ще бъдат включени в нея ще стане ясно, след като бъде определено колко средства ще бъдат отпуснати за тази цел от бюджета. Регионалното ведомство ще настоява за 2014 г. да бъдат заложени 200 млн. лв., обясни Терзиева.

Какъвто и да е финалният обем на програмата, парите ще бъдат разпределени така, че отсечки да се ремонтират във всяка област на страната. Освен обновяване на пътната настилка, са предвидени и дейности за почистване на канавките край шосетата и подмяна на пътна маркировка. Министерството ще постави и по-голям акцент върху поддържането на пътищата 2-ри и 3-ти клас, за които през последните години не са отделяни достатъчно средства. Именно на малките шосета в Европа се случват 50% от завършилите фатално инциденти, отчетоха от пътната федерация на ЕС по време на конференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай