30 компании от Италия търсят партньори у нас

30 компании от Италия търсят партньори у нас | StandartNews.com

Представители на 30 италиански компании от машиностроенето, земеделието, хранителната промишленост и инфраструктурното строителство се срещнаха с потенциални български партньори. Това стана в рамките на Българо-италианския бизнес форум "Технологии за агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата", който се проведе в София и беше организиран от ИЧЕ (Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина) и организацията на индустриалците и работодателите в Италия - Конфиндустрия. Форумът беше закрит от министрите на външните работи на България и Италия - Даниел Митов и Паоло Джентилони.

Италианските фирми бяха запознати и с икономическите перспективи на страната ни. Представители на Конфиндустрия, сред които Лича Матиоли, председател на Техническия комитет за интернационализация и инвестиции на Конфиндустрия, Даниел Краус, главен зам.-директор на Конфиндустрия, както и Аннализа Бисон - координатор международни мисии на Конфиндустрия, и Пиетро Луиджи Гиа - председател на Конфиндустрия България, посетиха и централата на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ). Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев подчерта тясното сътрудничество между КРИБ и Конфиндустрия, намерило пореден израз в проведения Бизнес форум в Рим на 2 октомври тази година. Във фокуса на срещата бяха теми от двустранен интерес като взаимодействието между България и Италия в международните икономически отношения, търговско-икономическите отношения с Русия и Китай, търговското споразумение между ЕС и САЩ, етикета "Произведено в ЕС".

В Конфиндустрия България членуват над 250 българо-италиански предприятия, чиито продажби са на стойност 1,3 млрд. евро, а разкритите работни места - 20 000. Италия е водещ инвеститор в страната ни с над 2 млрд. евро преки инвестиции.
Паралелно с бизнес форума се проведе и конференция, водена от министъра на външните работи Даниел Митов и италианския му колега Паоло Джентилони. Основната тема на разговорите беше бежанската криза. За унищожаване на каналите за трафик на мигранти призова министър Митов. По думите му това са престъпни канали, като се наблюдава пренасочване на трафика на дрога към трафик на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай