2.4% спад на промишленото производство за година

2.4% спад на промишленото производство за година | StandartNews.com

София. С 2.4 на сто се е свило промишленото производство през август спрямо същия месец през миналата година показват данните на Националния статистически институт.

За година най-значителен е спадът в добивната промишленост – с 8 на сто. Най-отчетлив е той при добива на въглища, чието производство за година спада с 4.5 на сто. Спрямо юли обаче статистиката отчита ръст в този сегмент – от 31.9 на сто. Най-слабият месец за добива на въглища е май, когато той спада с 58.9 на сто на годишна база.

От 1 септември министерството на икономиката увеличи цената на въглищата от "Мини Марица-изток" на 75 лв. за тон условно гориво при 71.50 лв. преди това, като повишението е с 4.9%. Според министъра на икономиката Драгомир Стойнев след направени промени в Закона за енергетиката, които са позволили да се "отпуши" износът на ток, е нараснало и производството на въглища.

НСИ отчита спад през август и в производството на ток и топлоенергия – с 6.1 на сто.

В преработващата промишленост най-голям спад за година има при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 25.3 на сто, обработката на кожи – с 19.5 процента, производството на лекарства – с 10.8 на сто. В същото време е отчетен ръст при производството на текстил – с 22.2 на сто, печатната дейност – със 17.9 процента.

Преработващата индустрия отчита спад и на месечна база – от 0.4 на сто спрямо юли. В добивната промишленост има ръст от 8.3 на сто за месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай