240 евро плащат БГ превозвачите, преминаващи Турция

Българите блокират българо-турската граница от 1 септември

240 евро плащат БГ превозвачите, преминаващи Турция | StandartNews.com

София. На 7 август Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция е въвело промяна на таксите за превозни средства с чужда и транзитна регистрация.

Според промените, таксите за МПС с чуждестранна регистрация за страните със Спогодба, които извършват превоз на стоки и товари, се определят от МПС + тонажа на товара x изминатите км x 0,01 евро или себестойността в турски лири.

За страните без Спогодба – таксата е МПС + Тонажа на товара x изминатите км x 0,015 евро или себестойността в турски лири.

По думите на  българските превозвачи, това означава, че таксата само за едно преминаване от българо-турската граница до Истанбул ще бъде 240 евро или – по 120 евро в едната посока.

Въвеждат се такси за празни моторни и немоторни превозни средства за всяко - 600 евро или равностойността им в турски лири.

За натоварени моторни и немоторни превозни средства за всяко - 1200 евро или равностойността им в турски лири.
Таксите за лекотоварните автомобили и микробуси са от порядъка на една четвърт от посочените суми.

Превозни средства, извършващи превоз на стоки и товари, които изискват специално разрешение от министерството – трябва да заплатят сума в размер на 3000 евро или равностойността им в турски лири – и ще бъдат допуснати да преминат през граничния пункт на страната.

За всяко празно моторно и немоторно превозно средство с временна регистрация, което преминава през Турция, ще трябва да се заплатят 600 евро или равностойността им в турски лири.

Таксите ще се събират на ГКПП на влизане и на излизане и ще се преизчисляват, а ако има разлика в изминатите километри, ще се заплащат такси в троен размер, предвижда решението на турското министерство.

Политиката на протекционизъм от страна на турската държава спрямо техните превозвачи в последните месеци създаваше големи затруднения по границите за чуждестранните превозвачи, включително и българските. По тази причина, през май дори се стигна до блокада на българо-турската граница.

С новите такси, освен практическото затваряне на турския пазар за чуждите превозвачи, на практика се оскъпяват и транзитните превози през турска територия, коментират от бранша.

Два сценария чертаят собствениците на превозвачески фирми от Хасковски регион след въвеждането на таксите за преминаване на границата от Турция. Едната схема е, че по-малките превозвачески фирми, които са със стари камиони, категорично са обречени на фалит.

Другият сценарий е напрежение в бранша у нас, тъй като собствениците на новите камиони най-вероятно ще спрат превозите през Турция за страни като Грузия, Азърбейджан, Ирак, Иран и Кюрдистан и ще търсят пазари в Европа.

Така обаче ще се намесят в бизнеса на колегите си, които традиционно возят за държавите от Западна Европа. "Картинката не е ясна, нещо повече, тя е трагична", така коментира ситуацията Володя Костадинов, който е собственик на превозваческа фирма в Харманли. Той има 4 камиона и компанията му е сред тези, които традиционно возят товари транзитно през Турция за други държави.

Таксите, които Турция обяви за транзитните превози, скачат с около 10 пъти на превозно средство, изчисляват на първо четене превозвачите. Досега налогът за един камион, който транзитно трябва да мине през Турция е бил около 60 евро, а сега ще е около 600-650 евро на превозно средство в зависимост от дестинацията. "Отказвам се от услугите, които извършва фирмата ми за Грузия, Азърбейджан и държавите, които са на около 1700 км от българо-турската граница", каза още Костадинов. Той е категоричен, че след като с колегите му от Хасковски регион се запознаят по-обстойно с таксите, въведени от турска страна, ще решат и как да противодействат чрез гражданско неподчинение на рестриктивните мерки.

Вероятно превозвачите от Хасково ще се включат в готвените от бранша протести на ГКПП "Капитан Андреево", както направиха през месец май, когато за няколко дни южната граница към Турция беше блокирана.

След приетите промени българските превозвачи заявиха, че обмислят блокада на ГКПП на българо-турската граница от 1 септември, предаде "Фокус".

Блокадата ще продължи, докато българската администрация и министерства не предприемат абсолютно същите мерки срещу турските превозвачи. Това поясни Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

„Това решение не беше изненада за мен, знаех го от по-рано и съм предупредил Министерството на транспорта. Турция категорично иска да изкара абсолютно всички превозвачи с чуждестранна регистрация от територията на Турция, за да запази пазара само за себе си", каза Филипов. Той заяви, че турските и чуждестранните превозвачи ще бъдат в абсолютно неравнопоставено положение, заради по-високите такси за чуждестранните превозвачи. Това ще ги направи неконкурентноспособни на турския пазар, посочи Филипов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай