2020: Ковид рекорди и антирекорди

Новината за ваксината в края на годината преобърна трендовете

2020: Ковид рекорди и антирекорди | StandartNews.com
  • Цените на злато и петрол остават в историята
  • Новината за ваксината в края на годината преобърна трендовете

2020 г. ще остане в историята с рекордите и антирекордите в цените, които предизвика пандемията. "Стандарт" представя най-фрапантните от тях.

  • Злато

Златото безспорно е фаворитът във възходящия тренд на цените. Благородният метал се превърна в убежище за парите на инвеститорите по света, когато пандемията и ограничителните мерки сринаха пазарите. Това увеличи цената му с над 30%.
Световната търговия с инвестиционно злато счупи всички досегашни редорди и превърна 2020 година в най-успешната за сектора в историята. В условията на коронакризата са регистрирани най-големия обем от сделки, но и на най-високите цени до момента.
"През март 2020 г. беше отбелязан най-големият пик за цялата писана световна история на златото и на сделките с него. За ден бяха продадени над 260 млрд. щатски долара злато", заяви експертът Валентина Григорова пред БНР. Интересното е, че огромната част от сделките са извършени не от юридически, а от физически лица. Те купуват и продават най-вече кюлчета и монети. В края на юли цената за тройунция (31,1 грама) достигна 1944,71 долара, като задмина предишния рекорд от септември 2011 г. - 1921 долара.
На 6 август 2020 г. златото проби психологическата граница от 2000 долара, достигайки $2 070 за тройунция. Тогава много анализатори прогнозираха, че възходът ще продължи, като се спрягаха нива от 2200 и дори 2300 долара. Имаше прогнози и за 3000, дори за 4000 и 5000 долара за тройунция. Опасенията от рецесия, предизвикана от пандемията, сериозната задлъжнялост на държави и фирми, както и все по-ниските лихви, са причина за големия инвеститорски интерес. Все по-изострящият се конфликт между Съединените щати и Китай, както и нестабилната стойност на долара допълнително подхранват цената на златото, казват борсови експерти. Макар че през третото тримесечие на 2020 глобалното търсене на ценния металспадна с 19% на годишна база - до 892 тона, което е най-ниската тримесечна цифра от 2009 г. насам, инвестиционното търсене на злато нарасна с повече от 20% в сравнение с 2019-а, според доклада на Световния съвет по златото (WGC). В целия свят инвеститорите са закупили 222,1 тона златни кюлчета и монети (+ 49% на годишна база), а най-големият ръст е отбелязан на западните пазари, в Китай и Турция. Освен това инвеститорите са закупили 272,5 тона злато чрез обезпечени със злато борсово търгувани фондове (ETF). От началото на годината златните ETF са увеличили активите си с над 1000 тона, а към края на третото тримесецие резервите им възлизат на рекордните 3,88 хиляди тона.
Но новината за ефективна ваксина даде оптимизъм на инвеститорите, че краят на кризата с коронавируса наближава и икономиките ще тръгнат нагоре. Това пренасочи финансовите потоци към други активи като акциите. Така на 30 ноември стойността на златото падна до 1 777 долара, или с 14% по-ниско от най-големия пик. Това донесе загуби на тези, които са инвестирали в злато в началото на август. На 8 декември отново имаше скок до $1 871, т. е. с 10% под рекордната стойност от август. Но след това цената пак тръгна надолу. Бичият пaзap зa злaтoтo нe e пpиключил, Kaзвaт aнaлизaтopитe нa Gоldmаn эасhю. Cпopeд тяx пaзapитe щe cлeдвaт cъщия път кaктo cлeд cвeтoвнaтa финaнcoвa кpизa пpeз 2008 г., пpeдaвa FN. Пpoгнoзaтa e цeнaтa нa злaтoтo дa дocтигнe $2 300 пpeз 2021 г., нaд 20% yвeличeниe cпpямo нacтoящитe нивa. Cтpaтeзитe cмятaт, чe злaтoтo щe pacтe знaчитeлнo пo вpeмe нa възcтaнoвявaнeтo зapaди пpитecнeниятa зa инфлaция.

  • Биткойн

Другият актив, чиято цена стремително се катереше нагоре през 2020, е биткойнът. На 1 декември криптовалутата стигна рекорд - 19 920 долара, което е най-високото ниво от 3 години насам. За последно биткойн се приближи до границата от 20 000 долара през декември 2017 г. От тогава имаше доста трудности, като стойността є на моменти слезе и под 4000 долара - до $3300.
От миналата година обаче криптовалутата показва индикации за нов възход, като на няколко пъти повишаваше цената си значително. Въпреки това не прехвърли повече от 13 000 долара. Пандемията и икономическите проблеми през 2020 г. обаче се отразиха положително на виртуалната валута. Инвеститорите отново є обърнаха внимание като средство, където да вложат активи по време на трудния период.
Първоначално биткойн се срина заедно с финановите пазари през март, като загуби 50% от стойността си за ден. От тогава повишава стойността си все по-трайно и достигна рекордното ниво. Възходът й обаче не се отразява на другите криптовалути, отбелязва CoinDesk. Ether все още е на 58% от своя исторически връх, който също беше постигнат през декември 2017 г. Други криптовалути като Litecoin и XRP са с още по-ниски нива спрямо пика си. Очакванията са, че сега повече инвеститори ще оценят биткойн и криптовалутата трайно ще запази високи стойности. Антъни Помплиано - съосновател на компанията за управление на крипто активи Morgan Creek Digital Assets, дори прогнозира, че биткойн ще достигне $ 100 000 до края на 2021 г. Дали обаче няма да изненада неприятно заложилите на нея като при предишния пик, последван от огромен срив - предстои да видим.

  • Мед

Медта, възприемана като камбана за състоянието на световната икономика, се укрепи тази година с 22%, което е тай-голям ръст от 2017 г. насам.
През септември 2020 цените скочиха до най-високото си ниво от март 2013 г., достигайки 7 719 долара за метричен тон, след данни за по-силна от очакваното производствена активност в Китай и Южна Корея. Металът се използва в много сектори - от електроенергийната индустрия до строителството, а Китай е най-големият потребител в света.
Цената му спадна в края на март, когато пандемията от коронавируса предизвика спиране на глобалната икономика. Възстановяването, подкрепено от китайското търсене, обаче дойде бързо. Към септември скокът беше с над 55%.
"Настоящата сила на цените не е нерационално отклонение, ние го виждаме като първата фаза на "бичи"пазар на мед ", коментираха анализаторите на Goldman Sachs. Те увеличиха своята 12-месечна прогноза за цената на медта до 9500 щатски долара за метричен тон, в сравнение с предишната оценка от 7500 долара. Банката на Уолстрийт очаква устойчива, по-висока средна цена за 2021 и 2022 г. Прогнозата е, че цената на медта ще бъде средно около 8 625 долара през следващата година, след което ще се изкачи до средно 9 175 долара през 2022 г. До първата половина на 2022 г., според анализаторите на Goldman, е много вероятно медта да "издържи теста" на рекордното ниво от 10 170 долара, заложено през 2011 г., пише investor.bg.
Според експертите, слабият долар като цяло стимулира поскъпването на суровините: цинкът (2600 долара / тон), алуминият (1700 долара / тон), никелът (15 500 долара / тон) също са поскъпнали на LME.

  • Петрол

За първи път в историята през 2020 имахме отрицателна цена на петрола. Това се случи на 20 април, когато фючърсите за американския нефт WTI (Западнотексаски среден) за доставка през май 2020 г. заораха до минус 37,63 долара. Наложи се търговците да плащат на купувачите, за да вземат стоката им. Причината - търсенето бе спаднало рязко, а складовете бяха пълни. Така бе счупен исторически антирекорд. През 1960 г. петролът е бил 50 цента за барел, но никога не е бил под един цент. Каналът в "Телеграм" paradox_friends го обясни живописно: "Петролната война продължава, но този път от Китай. Ако Си Цзинпин е решил да си отмъсти за коронавирусните обвинения на Тръмп, той нямаше да намери по-добър отговор от превръщането на петрола във вода".
Икономистът Сергей Пикин коментира: "Това не е физически петрол, а просто игра на спекуланти. Тоест дори да бяха топчета за пинг-понг, пак нямаше нищо да се промени: трябваше да се плати долар, за да се продаде топчето".
Цените на петрола спаднаха с повече от една трета в началото на март, след като Русия и Саудитска Арабия не успяха да се споразумеят да удължат сделката на ОПЕК + за намаляване на добива на петрол, който поддържа цени над 50 долара за барел в продължение на три години. Саудитска Арабия обяви , че ще увеличи производството с повече от 25% тази година, до 12 милиона барела на ден. Русия също започна да изпомпва рекордни количества, намеси се и Венецуела, а преговорите за ограничение не дадоха резултат.
И само пандемията, и само ценовата война биха разклатили енергийните пазари. А двете неща заедно направо преобърнаха пазара с главата надолу.
"Всички седят вкъщи. Заводите не работят. Автомобилите не вървят. Самолетите не летят. Въздухът се изчисти. Природата се възстановява. Петролът се обезцени. Струва ли ми се, или леко подценихме Грета Тунберг?", пошегува се блогърът Артьом Дерягин.
Новината за ваксините обаче и тук обърна тренда още през ноември. През първата десетдневка на декември сортът Брент се повиши над 50 долара за първи път от март, следвайки надеждата на инвеститорите, че ваксината ще увеличи търсенето на суровината през следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай