Събота,

2 млн.българи може да загубят "спящи" акции

От: Редактор -
234
2 млн.българи може да загубят "спящи" акции
A
A
A

2 милиона българи са застрашени да загубят собствеността върху ценните си книжа, придобити по време на приватизацията. За това предупреди по bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Ако този законопроект бъде приет, ще бъде конфискувана собствеността на 2 милиона български граждани. Нашата позиция е за оттегляне на този законопроект. Синдикатите имаха и още по-остра позиция.

Поискали сме всички заедно среща с премиера", каза Велев.

Законодателят твърди, че намерението е чрез проекта да се раздвижи пазарът, както и да се защитят миноритарните акционери, добави той.

"Това е посегателство върху частната собственост, противоречи на Конституцията, влошава бизнес климата и ощетява хората", отбеляза Велев.

Десетки хиляди граждани имат пакети акции от порядъка на 1000-2000 лв. Други пакети от акции са от порядъка на десетки хиляди левове. Има редица бивши приватизационни фондове, където цената на пакет акции, които гражданите притежават, са стотици левове.

Има и такива, които са с хиляди левове изтъкна председателят на АИКБ.

"Искаме хората да имат лесен достъп до информация. Административно да се облекчат процедурите и да поевтинеят - и за наследяване, и за управление на тези акции, както и хората доброволно да изберат какво да правят с акциите си", категоричен бе Васил Велев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички