1500 фалита от хлебните войни

Супермаркетите прибират до 40% от стойността на насъщния

1500 фалита от хлебните войни | StandartNews.com

София. 1500 фурни станаха жертва на хлебните войни у нас. Подбиването на цените е масова практика през последните години, твърдят от бранша. Стремежът да предложат насъщния възможно най-евтино, за да преборят конкуренцията, изигра лоша шега на близо една трета от производителите.

В момента у нас работят едва 680 предприятия при 2200 няколко години по-рано, съобщи Димитър Людиев от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. В момента самун от 700 грама се предлага масово за 69 ст. Продава се с марките на големите търговски вериги. Тази цена със сигурност е под себестойност, коментира Людиев. И разкрива, че това е схемата, причинила фалита на повечето компании. Повечето са малки, но сред затворилите има и големи производители. Фурните искат да продават в супермаркетите, защото там има голямо търсене и се гарантират определено количество продажби. Когато се тегли чертата в края на годината обаче, се оказва, че въпреки огромните продадени количества производителите са на загуба, обясни Людиев.

За да наваксат огромните отстъпки, които дават на веригите, много фурни продават хляб на черно. Него пласират в малките магазинчета и кварталните бакалии. Там самуните са по-скъпи, а отстъпките, които се дават на търговците, са далеч по-малки, отколкото тези, искани от веригите. Големите търговци прибират между 30 и 40% от продажната цена на хляба, казва Людиев. Макар да са по-малко в сравнение с предишни години, продължават да работят и пекарни, които са изцяло извън закона. Техните продукти са най-евтини, защото не плащат осигуровки, нито данъци, коментират производителите. Защото тези разходи формират доста сериозна част от себестойността на насъщния.

Друго сериозно перо е транспортът, както и разходите за ток и енергоносители за задвижване на машините. Поевтиняването на пшеницата през последните две години се оказа добре дошло за хлебарите на фона на рязкото поскъпване на останалите им разходи. Затова и формулата за изчисление на цената на насъщния, която беше определена в началото на века, вече не се спазва стриктно. Според нея цената на хляба трябваше да е двойно по-висока от тази на брашното и четири пъти по-голяма от стойността на пшеницата.

Козунак с куркума вместо с яйца

Продават 500 грама сладкиш за левче

Козунак, който получава характерния жълт цвят от подправката куркума вместо от яйца, откриха инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. Това стана ясно в Деня на отворените врати, когато заедно с медиите бе направена проверка на един от големите производители - "Добруджански хляб". Атанаска Вангелова, инспектор в ОДБХ, заяви, че за производството на козунаци фирмата използва брашно, вода, козуначен микс /брашна, захар, олио, емулгатор/, подобрители /в които също са включени емулгатори/, нишесте, консерванти, които се използват за удължаване на срока на годност, аромат лимон, аромат портокал. "Яйца не се влагат. Козуначеният микс включва брашно, захар, олио, емулгатор - мастни киселини, монодиглецириди, аскорбинова киселина, куркума и есенция лимон". Тя уточни, че всички тези продукти са разрешени и нито един от тях не е опасен за човешкото здраве. Именно куркумата придава жълт цвят на козунаците, което създава илюзията, че има вложени в тях яйца.

През последните дни в Добрич са засечени козунаци на производители от Русе, Велико Търново и Хасково, които предлагат 500 грама за 1 лев. "Това е престъпно ниска цена, защото само брашното в един такъв козунак струва толкова. Човек трябва да се замисли за качеството на такъв продукт", коментира председателят на регионалната браншова организация Тошко Няголов. Той е категоричен, че стоката е на фирми, работещи в сивия сектор. И допълва, че нормалната цена на килограм обикновен козунак или само с локум или стафиди е 4-5 лв., а ако има захаросани плодове - 5-6 лева. В момента цените на специалните брашна, които се влагат при направата на сладкарски изделия, е от 800 до 1000 лева за тон, а обикновеното брашно за производство на хляб се предлага от мелниците за 700-740 лв. за тон.

Бухалки за конкуренти в Хасково

Двама доставчици на хляб в Хасковско пострадаха през последните дни. Шофьор-снабдител от пловдивската фирма "Тракийски хляб" ООД беше пребит рано сутринта миналата седмица пред хранителен магазин на ул. "Дунав". 36-годишният Йордан Желязков доставял хляба в Хасково от месец. Нападнали го 5-6 мъжаги с качулки и бухалки, твърдят свидетели.

Само ден след инцидента пострада още един шофьор - снабдител на хляб. В димитровградското село Ялбълково бе нападнат 29-годишен дистрибутор от Пазарджик. Според официалната информация от полицията, мъжът е подал сигнал за грабеж. Заявил, че през последния работен ден на миналата седмица е бил заплашен от четирима непознати, докато зареждал магазин в селото. Взели му мобилния служебен телефон. Освен това му задигнали малкия регистрационен талон на микробуса "Мерцедес", счупили контактния ключ на буса и му спукали гумите.

Два буса пламнаха в Плевен

Поредна проява на тлеещата хлебна война бе палежа на два микробуса за доставка на насъщния в Плевен преди седмица. Две машини - "Ситроен" и "Пежо" на 44-годишния Мартин Иванов, горяха през нощта на оживения булевард "Христо Ботев" само на стотина метра от полицейско управление и пожарната.

Потърпевшият зарежда търговската мрежа с хляб, произведен във Велико Търново. Без колебание той припозна за злодеянието дългата ръка на конкуренцията. Преди година по същия начин били опожарени други два негови буса на същото място. Полицията не открила извършителя. За монопол върху търговията с хляб в Плевен се борят две местни фирми и една от Троян.

Мартин Иванов заподозря, че палежът е поръчан, за да бъде отстранен. Наскоро била подпалена кола пред фурната на друг дребен производител на хляб. Дистрибуторът не е получавал директни заплахи, но ударът го извади от бизнеса за повече от месец.

Пребиха момчето за 5 стотинки

Атанас Пилуков, шеф на пловдивската фирма "Тракийски хляб"

Побоят над нашия служител в Хасково буквално е за 5 ст. Тиражираната информация, че самуните на "Тракийски хляб" са по-евтини с 20 ст. от хасковските, не е вярна. Доставяме хляба до магазините за 70 ст., но търговците го продават за 80-85. Цената на хасковските производители на хляб е 90 ст. Това е разликата. Наистина причината за побоя над 36-годишния мъж е по-евтиния пловдивски хляб, но разликата наистина е незначителна, за да се стига до подобни инциденти. Един от магазините, които снабдявахме, вече се отказа от нашите доставки. Търговецът обясни, че бил посетен от група мъже, които се опитали да заплашат бизнеса му, ако продължава да работи с пловдивската фирма. Човекът каза, че е доволен от договора с нас, но не искал да има неприятности и притеснения, затова се отказа да работи с нас. Няма да се откажа да работя на територията на Хасково заради случилото се и разчитам да се осигури спокойствие от органите на реда. Зареждам магазини в Пловдив, София, Чирпан, Стара Загора, Велинград, Карлово и още много други градове, но никъде не е имало инциденти със служители, подобни на случката с Желязков, който все още е в болнични и се възстановява от побоя.

Ние не си говорим, как да се съюзяваме

Тодю Тодев, член на УС на хлебозавода в Хасково и собственик на "Зърнени храни" АД

Това са криминални случаи. Абсурд е да се твърди, че ние, хлебарите от Хасково, пращаме биячи на шофьорите на конкуренцията, за да ги сплашим да продават в нашия район. Не може да става и дума въпрос за споразумение между производителите от Хасково. Повечето от нас не си говорят помежду си, камо ли да се съюзяват. Много от собствениците на малки фурни купуват брашно чак от Велико Търново, но не и от моята мелница. За какви споразумения да говорим тогава! От една година хляб в Хасково носят чак от Добрич. Производителят от Североизточна България го продава в Кауфланд на 40 ст., защото от веригата имат условие за 40% печалба. Така за крайния потребител добричкият хляб отива на щандовете на 60 ст. за по-малък грамаж. Как може цената на хляба да падне от 90 на 60 ст.?

1. С по-малък от традиционния грамаж.
2. Когато работодателят бави заплатите на работниците си 3-4 месеца.
3. Вероятно в малките магазинчета производителят не издава и фактура.
Ето моята калкулация: За всички хлябове, продадени с фактура, плащам 20% ДДС, 20% от печалбата са отстъпка за търговеца, ако караме хляба до селата - на всеки един от него имам 5 ст. за транспорт.

Колебливите температури разболяват пшеницата

Климатични аномалии и болести притесняват земеделците в Добруджа. "В полетата с пшеница в областта започнаха да се появяват жълти петна. В района на Балчик доста от посевите на колеги са нападнати от болести независимо от навременната обработка", алармира председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Генерал Тошево Стилиян Стоянов. Негови колеги и от други части в областта споделили, че има признаци на проблеми с житните посеви, което ги кара да се притесняват за реколтата това лято. "Дори да вземем последните два дни - в сряда беше 25 градуса, а в четвъртък едва 10 градуса. Тези колебания и големи температурни амплитуди оказват влияние. Посевите са във фаза, в която са много уязвими. Всяка една стресова ситуация се отразява зле", обясни Стилиянов. Според него тази година цената на зърното няма да е по-висока, дори на база на данните за състоянието на посевите и добивите в южното полукълбо.

Цената на житото пада

Към края на март тон жито се продаваше у нас за 240 лв., сочат данните на Софийската стокова борса. Това е с над 200 лв. по-евтино в сравнение с реколта 2010-2011 г., когато бяха достигнати нива от 459 лв. за тон. През 2011 г. пък цената на килограм хляб беше около 1,40 лв. В момента масово продаваният бял хляб е от 700 грама, като цената му варира от 69 ст. до над лев. Голяма част от производителите залагат на "алтернативните" самуни, които излизат доста по-солено, но любителите на здравословното хранене не пестят пари за тях. Така например пълнозърнест хляб с ленено, слънчогледово и тиквено семе излиза 3 лв., истински ръжен хляб пък се предлага за 1,99 лв. Има и варианти на вносни диетични хлябове, при които четири филии се продават за 3 лв.

Купуваме бял все по-рядко

Българите ядат все по-малко хляб, сочат данните на националната статистика и системата за агропазарна информация. Все по-предпочитани са нетрадиционните самуни за сметка на белите. Тези, които купуват традиционен хляб, търсят най-ниската или промоционалната цена, отбелязват търговците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай