Сряда,

15 км опашка от тирове със зърно на Кулата. Чакат от седмица

От: Даниела Денева -
1132
15 км опашка от тирове със зърно на Кулата. Чакат от седмица
A
A
A

15 километра опашка от тирове, натоварени със зърно, се е извила на границата с Гърция при Кулата. Камионите чакат от седмица, за да преминат. И може да я затворят. Натоварени със зърно кораби също са блокирани в пристанищата. Кога ще бъде пуснат износът на зърнени култури? 

Този въпрос зададе Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по време на заседанието на земеделската комисия в парламента, на която изслушваха министъра на земеделието Иван Иванов.

Два кораба със зърно блокирани на пристанищата в Бургас и Балчик

"Няма забрана за износ на зърно", каза министър Иванов. И обясни, че предвид усложнената обстановка, сроковете за митнически проверки са удължени до максимум по разпореждане на финансовия министър Асен Василев. 

"Ако срокът за проверка е от 3 до 7 дни, например, разпоредбата е проверката да продължи 7 дни, така ли", попита председателят на бюджетната комисия Пламен Абровски /ИТН/. И получи положителен отговор. Министър Иванов каза още, че Асен Василев е обяснил това на зърнопроизводителите. Те пък коментираха, че макар да няма официално издадена забрана за износ, което е сложна процедура, де факто се случва точно това. 

Изкупуването на зърно засекретено

Докъде скочи цената на пшеницата и торовете. Говори Костадинов


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички