15 км опашка от тирове със зърно на Кулата. Чакат от седмица

Износът не е забранен, но митническите проверки са разтегнати до максимум по нареждане на финансовия министър, обясни Иван Иванов

15 км опашка от тирове със зърно на Кулата. Чакат от седмица | StandartNews.com

15 километра опашка от тирове, натоварени със зърно, се е извила на границата с Гърция при Кулата. Камионите чакат от седмица, за да преминат. И може да я затворят. Натоварени със зърно кораби също са блокирани в пристанищата. Кога ще бъде пуснат износът на зърнени култури? 

Този въпрос зададе Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по време на заседанието на земеделската комисия в парламента, на която изслушваха министъра на земеделието Иван Иванов.

Два кораба със зърно блокирани на пристанищата в Бургас и Балчик

"Няма забрана за износ на зърно", каза министър Иванов. И обясни, че предвид усложнената обстановка, сроковете за митнически проверки са удължени до максимум по разпореждане на финансовия министър Асен Василев. 

"Ако срокът за проверка е от 3 до 7 дни, например, разпоредбата е проверката да продължи 7 дни, така ли", попита председателят на бюджетната комисия Пламен Абровски /ИТН/. И получи положителен отговор. Министър Иванов каза още, че Асен Василев е обяснил това на зърнопроизводителите. Те пък коментираха, че макар да няма официално издадена забрана за износ, което е сложна процедура, де факто се случва точно това. 

Изкупуването на зърно засекретено

Докъде скочи цената на пшеницата и торовете. Говори Костадинов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай