130 млрд. спят в банките. Как да не загубим спестяванията си?

Търсенето на инвестиционно злато в България е скочило няколко пъти

130 млрд. спят в банките. Как да не загубим спестяванията си? | StandartNews.com
  • Търсенето на инвестиционно злато в България е скочило няколко пъти
  • Криптото - от 5000 до 250 000 долара за биткойн

 

Рекордните 130 млрд. лева държат в банките на депозит българските граждани и бизнесът. Само през ноември спестените пари на домакинствата са се увеличили с 482 млн. лева, като са достигнали по размер изтеглените кредити. Докато тези пари "спят" при все още почти нулеви лихви, инфлацията, която през ноември стигна 16,9% на годишна база, бавно, но сигурно изяжда спестяванията ни. Фактът, че толкова огромна сума пари стои в банките, а не се инвестира или харчи, показва несигурност за това, което предстои. А какви са алтернативите, за да запазим парите си? Ето някои прогнози за основните възможни активи:

Имотите: По-полека, забави

През 2022 г. много хора, изплашени от растящата инфлация, изтеглиха спестяванията си и ги вложиха в имоти. В резултат на голямото търсене цените скочиха драстично. Към края на годината обаче купувачите започнаха да подхождат по-внимателно към сключването на сделки. Очакванията на експертите са, че пазарът на недвижимости през 2023 г. ще се успокои. Прогнозите са, че цените на жилищата в София дори може да паднат с 10%. "Плитка и краткотрайна рецесия, към която изглежда се насочва и българската икономика в контекста на случващото се в Европа, е добра новина за пазара на недвижими имоти, защото тя ще охлади пазара", коментира главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов пред БНТ. Според него е възможно банките да ограничат размера на заемите с инвестиционна цел до 50% от цената на имота, а за първо жилище - до 75%.

"В дългосрочен план, ако кредитите се задържат на достъпни нива, 2.5% -3.5% годишно, ако доходите продължат да растат, за да догонват средноевропейските, трайно ще преобладава покупката на имоти", заяви Антон Андонов от агенция за недвижими имоти.

"Моите очаквания за 2023 г. са за един добър пазар. Мнението на макроикономисти, с които се консултираме, е, че кризата, която може би ще има в икономиката и на пазара на имоти, специално в нашия сектор няма да бъде толкова сериозна и може би ще бъде кратка", коментира Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, пред "Труд News".

"Пред купувачите ще има повече възможности за избор, но не очаквам спад на цените, поне на този етап. Това ще бъде една стабилна година, в която участниците на пазара ще си дадат време за размисъл, за да вземат най-доброто решение", казва Явор Пейчев, оперативен директор на "Имотека".

Акции: Мечки сега, бикове след 6 месеца

Някои българи решиха да избягат от инфлацията, като вложат спестяванията си в инвестиционни фондове, търгуващи на световните борси. За тях 2022 г. завърши със загуби. Какъв ще е пазарът през 2023 г.? Инвеститорите в акции се надяват, че една V-образна година за глобалната икономика ще доведе до това, че акциите ще завършат с комфортен ръст, пише Ройтерс в своя прогноза. Стратезите на JP Morgan очакват "пазарни сътресения и икономически спад" като начало, но след това по-добро второ полугодие, когато Фед ще обърне посоката на политиката си.

Хани Реда, портфолио мениджър в PineBridge Investments, очаква американските акции да поевтинеят още, а дъното ще бъде достигнато през първата половина на годината.

Тревър Грийтъм от Royal London Asset Management смята обаче, че този процес ще отнеме повече време. "Няма да се изненадам, ако времето за закупуване на акции настъпи след година или малко повече", казва той.

Биковете се завръщат на развиващите се пазари, след като 2022 г. им донесе някои от най-големите загуби в историята.

UBS смята, че акциите на развиващите се пазари и индексите с фиксиран доход могат да спечелят между 8-15% през 2023 г. на база обща възвръщаемост с уточнението, че глобалните лихвени проценти се стабилизират, Китай напълно премахне ограниченията срещу COVID и ядрената война бъде избегната.

Morgan Stanley пък очаква близо 17% възвръщаемост на дълга в местна валута на развиващите се пазари.

В първите дни на януари инфлацията в двете най-големи европейски икономики - Германия и Франция, се забави и това веднага доведе до ръстове на европейските фондови пазари. Подкрепа оказват компаниите в сектора търговия на дребно, но на представянето на европейските индекси натежаха енергийните акции, пише CNBC.

Златото - големият печеливш

Търсенето на инвестиционно злато в България е скочило няколко пъти, пише economic.bg.

Жълтият метал може да се окаже големият печеливш през 2023 г. Цените му се движат нагоре от началото на ноември.

"Като цяло очакваме благоприятна за цените 2023 г.", коментира Оле Хансен, ръководител на борсовата стратегия в Saxo Bank.

Заедно с рецесията и пазарните рискове, той посочи като фактори евентуален пик на лихвите на централната банка, съчетан с перспективата за по-слаб долар и сценария инфлацията да не се върне до очакваното ниво под 3%.

"В допълнение, дедоларизацията, наблюдавана от няколко централни банки миналата година, когато бе закупено рекордно количество злато, изглежда ще продължи, като по този начин ще осигури плодородна почва." Хансен прогнозира, че цената ще опита да пробие нивата от 1850 и 1878 долара.

Ерик Странд, мениджър на AuAg ESG Gold Mining ETF, миналия месец сподели очакванията си, че 2023 г. ще доведе до нов рекорд за всички времена за златото и началото на "нов бичи пазар". Според него цената ще надхвърли 2100 долара за унция. "Нашето мнение е, че централните банки ще се ориентират към повишаването на лихвените си проценти и през 2023 г. ще станат "гълъби" (б.р. - централните банкери се делят на "ястреби" и "гълъби"; първите разглеждат инфлацията като много голям проблем за икономиката и подкрепят повишаването на лихвените проценти, докато вторите са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката). Това ще предизвика експлозивен ход за златото за години напред. Ето защо вярваме, че златото ще приключи 2023 г. с поне 20% по-висока цена", отбелязва Странд.

Биткойнът още се гърчи

2022 г. беше тежка за криптото. Повече от 1.3 трилиона долара бяха заличени от стойността на пазара. А биткойн, най-голямата дигитална монета в света, отбеляза спад на цената си с над 60%.

Какво ще се случи през 2023 г.?

Очакванията на анализаторите са, че и тя ще бъде нестабилна. Лихвените проценти по света се покачват и това натежава върху рисковите активи като акции и биткойни. CNBC обобщава някои от най-смелите прогнози за цените на биткойн през 2023 г.

Една от тях е Тим Дрейпър, милиардер и рисков играч, който през 2022 г. очакваше биткойнът да струва 250 000 до края на годината. През ноември той обяви, че удължава срока на прогнозата си до средата на 2023 г. и дори колапсът на FTX не го накара да се откаже от оптимизма си. За да стигне цена от четвърт милион, биткойнът ще трябва да нарастне с 1400%.

Копачите на биткойни, които използват енергоемки машини за проверка на транзакции и изсичане на нови токени, са притиснати от спада на цените и нарастващите разходи за енергия. Тъй като миньорите разпродават притежанията си, за да изплатят натрупаните дългове, това би трябвало да премахне по-голямата част от оставащия натиск за продажба на биткойн. "Това исторически е добър знак за биткойн, каза Виджай Аяр, вицепрезидент по корпоративното развитие в крипто борсата Luno.

"При предишни спадове на пазарите капитулацията на миньорите обикновено е показвала големи дъна", каза Айяр пред CNBC.

"Ако пазарът достигне точка, в която може да абсорбира в достатъчна степен този натиск за продажба от миньорите, може да се предположи, че виждаме период на дъно."

За някои участници на пазара обаче най-лошото тепърва предстои.

В изследователска бележка от 5 декември Standard Chartered каза, че биткойнът може да падне до 5000 долара за брой. Прогнозата, една от списъка с "изненади" на банката, които са "подценени" от пазарите, би представлявала 70% спад от текущите цени.

Някои инвеститори се отказаха да се опитват да предскажат цената на биткойн. За българина Антони Тренчев, главен изпълнителен директор на платформата за криптокредитиране Nexo, последните събития са отрезвяващ момент.

Тренчев веднъж прогнозира, че биткойнът ще достигне връх от 100 000 долара до началото на 2023 г. Сега той е приключил с опитите си да предвиди цената.

На същото мнение е и Лейт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell. "Можем да седим тук и да говорим до следващата година дали ще е 5 000 или 50 000 долара. Нищо няма да ме изненада, защото пазарът е силно движен от настроения", каза той пред CNBC.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай