10-те рекорда в бг икономиката за 2018г.

Стоки и услуги за около 107 милиарда лева се очаква да произведе икономиката ни през завършващата година

10-те рекорда в бг икономиката за 2018г. | StandartNews.com

2018 година оправда очакванията на световния форум в Давос с икономическо оживление и завидни финансови показатели в различни краища на планетата. Америка отчете  рекордни стойности на борсовите си индекси, рекордни добиви на петрол, царевица и соя. Китай достигна исторически рекорд в търговския си излишък с Америка, а Русия вече се похвали с рекорден износ на газ и пшеница, както и с първия си бюджетен излишък през последните 7 години.

България също преживя година, изпълнена с политически противоречия и социални напрежения, но във финансово отношение тя бе еднозначна - впечатляващи икономически показатели и очаквано преизпълнение на бюджета в приходната му част, което подпомогнато от завишени, но очаквани стойности на  инфлацията и силно потребителско търсене, осигури стабилен растеж на икономиката през цяла година, стабилен инвестиционен кредитен рейтинг  и позволи разработването на бюджет, в които са заложени нови рекорди за предстоящата годината, в която очакваме и най-важната новина от Брюксел - влизането ни в  чакалнята за еврозоната.

Ето и топ 10 на рекордите в икономиката и финансите:

1. Рекорден БВП -   стоки и услуги за около 107 милиарда лева се очаква да произведе икономиката ни през завършващата година.  След минаването на психологическата граница от 100 милиарда миналата година, първото тримесечие ръста на БВП бе 3,6 процента, за второто - 3,4 процента, а за третото - около 3 процента.

2. Рекорден бюджетен излишък. Рекорден бюджетен излишък и тази година отчете през голяма част от годината министерство на финансите, като към началото на ноември той достигна 2,8 милиарда лева. Очаква се към края на годината държавният бюджет да е с минимален дефицит и почти балансиран. 0,5 процента дефицит е заложен и в бюджета за следващата година.

3. Рекордна инфлация. България удари петгодишен връх в увеличаването  на потребителските цени и в октомври, на годишна база, се покачи с 3.6 процента и така се нареди на трето място по ръст на инфлацията в страните от Евросъюза  след Естония, Румъния и Унгария. За следващата година в макроикономическата ни прогноза са предвидени 2,6 процента. Общо за ЕС поскъпването тази година се очаква да е средно 2.2 процента.

4. Исторически рекорд в цената на бензина и дизела - над 2,52 лева и 2,54 в бензин в края  на октомври нажежиха политическата обстановка и предизвикана вълна от протести. За месец обаче цените слязоха с близо 40 стотинки на литър надолу.

5.Рекордно поскъпване на имотите - заехме рекордно седмо място в ЕС със 7,5 процента ръст. За София увеличението е още по-голямо - със  7,7 процента. Прогнозите са за забавен ръст през следващата година.

6.  Рекордни печалби на банките - печалбите на банките се очаква да имат двуцифрен ръст като надминат рекорда,поставен преди 10 години, точно преди началото на последната световна финансова криза. В края на октомври тя е  1, 379 млрд.лева, почти с 38 процента повече от същия период за миналата година. 1,387 милиарда лева бе рекордната чиста печалба на сектора, реализирана през 2008 година.

7. Рекорден стокообмен с Германия. За последната година ръстът е с 12,7 процента. За първи път стокообменът между България и Германия надхвърли сумата от 7 милиарда евро. България е изнесла 3.82 милиарда лева за Германия, а е внесла стоки и услуги 3.68 млрд.лв. Търговският дефицит за Германия е 136.6 млн.евро.

8. Ипотеките с рекорд по ниски лихви - лихвите по жилищните кредити достигнаха най ниските нива откакто БНБ събира статистика за пазара - 3.3 процента. Само  за първите 10 месеца на годината банка са одобрили нови и предоговорили стари жилищни заеми на стойност 2,5 млрд.лв

9. Рекордни  спестявания на домакинствата - сумата мина психологическата граница от  50 милиарда лева. Въпреки липсата на  доходност депозитите нарастват с над 220  млн.лв. месечно.

10. Рекордни ниски нива на безработицата - този показател стигна исторически минимум за последните 10 години , като падна до 5.9 процента по данни на Агенцията по заетостта, а регистрираните безработни намаляха под 200 000 човека. Догодина се очаква нов рекорд - с под 5 процента

Рекордите обаче вървят ръка за ръка и с антирекорди в икономически план у нас  - ниското равнище на доходите, стопанското  разделение между Северна и Южна България, липсата на квалифицирани кадри в най-търсените сектори, обезлюдяването в държавата, ниският размер на чуждестранните инвестиции, масовото прехвърлянето на активи на български фирми зад граница, маргинализирането на големите депозити, перманентното поскъпване на горивата, увеличаването на местните данъци и такси, както и всички проблеми, произтичащи от преобладаващия дял на чуждестранния аутсорсинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай