10-те най-големи данъчни убежища в света

Три острова традиционно огласяват класацията за данъчните измами

10-те най-големи данъчни убежища в света | StandartNews.com

Сред десетте най-големи данъчни убежища през 2021 година има страни от Европа и Азия, но в челната тройка са три британски територии, сочи проучване на Международната мрежа за данъчна справедливост, цитирано от специализираното издание "Шаланж".

Авторите на класацията дават оценка 100/100 за трите острова, свързани със данъчни злоупотреби: На първо място саа британските Вирджински острови, които са отговорни за 6,4 на сто от рисковете за злоупотреби с корпоративни данъци по света.

Следвай Каймановите острови (6,0 процента) и Бермудите (5,7 процента).

За отбелязване е, че Великобритания има голямо присъствие в класацията, тъй като на осмо място откриваме остров Джърси, който е коронно владение на Обединеното кралство.

Самата Великобритания е на 13-а позиция с много висок дял в световен мащаб (7,3 процента).

Други британски територии също влизат в Топ-30 - Гърнзи, остров Ман, Гибралтар. Според проучването Обединеното кралство и неговата мрежа са отговорни за 31 процента от рисковете за укриване на данъци.

Великобритания обаче не е единствената страна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която позволява на големите компании да прехвърлят печалбите си извън страните, в които реализират оборота си.

Най-фрапантният пример е Нидерландия, 4-о данъчно убежище в света според Международната мрежа за данъчна справедливост. С много ниската си данъчна ставка за някои дейности, държавата примамва компаниите да установяват централите си там, без да е необходимо да извършват някаква дейност в страната.Британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam) от своя страна класира Нидерландия като 3-ото най-голямо данъчно убежище в света.

На 4-о и 5-о място в класацията на мрежата са Швейцария и Люксембург, въпреки че Швейцарската конфедерация вече не е така търсена от компаниите, желаещи да заобикалят плащането на данъци.

Като цяло страните от ОИСР остават отговорни за 68 процента от световните данъчни загуби, което представлява 166 милиарда долара годишно.На фона на тези обвинения, ОИСР се надява през 2021 година да бъде постигнато световно споразумение за корпоративния данък.

В Азия също някои малки страни имат доста агресивни политики за заобикаляне на данъчните правила. Хонконг е на 7-о място в класацията и най-голямата извън ОИСР. Сингапур е на 9-о място, според класацията на Международната мрежа за данъчна справедливост. Тези две страни според Оксфам, са две от десетте, предлагащи най-вредните данъчни политики.

В Топ-10 влизат и Обединените арабски емирства (ОАЕ), и то благодарение на Нидерландия, която е в основата на отклоняването на 218 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции от големи компании към Дубай и емирствата. Това са средства от САЩ и Южна Африка, които обичайно са били ориентирани към Китай.

Освен тези няколко малки страни, Азия не присъства особено в класацията.

Китай е на 19-о място с 2 процента от рисковете за злоупотреба с корпоративни данъци по света. Макао и Тайван фигурират едва на 47-о и 55-о място в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай