Ето ги десетте най-успешни руски милиардери

Руските милиардери са успели да увеличат богатството си с 111 милиарда долара

Ето ги десетте най-успешни руски милиардери | StandartNews.com

Американското списание Forbes направи класация на най-успешните руски милиардери за последното десетилетие. На първо място е шефът и съсобственик на „Новатек“ Леонид Михелсон (на снимката).

Според изданието след 2010 г. богатството на Михелсон е нараснало с 22,6 милиарда долара и възлиза на 27 милиарда долара към 24 декември т.г. Второто място е отредено за Генадий Тимченко, който притежава акции в „Новатек“ и „Сибур“ (ръстът през десетилетието при него е 20,8 милиарда, богатството му се е увеличило до 22,7 милиарда долара). Челната тройка завършва Владимир Потанин, един от основните съсобственици на „Норилски никел“, с богатство от 23,8 милиарда долара, което се е увеличило с 13,5 милиарда за десет години.

Президентът и съсобственик на „Лукойл“ Вагит Алекперов е на четвърто място, богатството му е нараснало с 13,2 милиарда - до 23,8 милиарда долара. На пето място е основният собственик на „Северстал“ Алексей Мордашов (20,2 милиарда долара, увеличение с 10,3 милиарда).

Списъкът продължава с бенефициента на EuroChem и SUEK Андрей Мелниченко (14,6 милиарда долара, увеличение с 10,2 милиарда); основния собственик на Renova Виктор Векселберг (11,9 милиарда долара, увеличение с 5,5 милиарда) и основния акционер на USM Холдинг Алишер Усманов (12,5 милиарда долара, увеличение от 5,3 милиарда).

На девето място е основният бенефициент на НЛМК Владимир Лисин, чието състояние е нараснало с пет милиарда за десет години и сега възлиза на 20,8 милиарда. И челната десетка закрива изпълнителният директор и съсобственик на UMMC Андрей Козицин с 5,8 милиарда долара (увеличение с 4,6 милиарда).

Общо според Forbes руските милиардери са успели да увеличат богатството си с 111 милиарда долара - тази цифра е само малко по-малко от активите, с които разполага най-богатият човек на планетата, основателят на Amazon Джеф Безос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай