Вторник,

10 км превишена скорост - 10% по-скъпа "Гражданска"

От: Стандарт -
372
10 км превишена скорост - 10% по-скъпа "Гражданска"
A
A
A

Превишаване на скоростта с над 10 км/ч ще се таксува с една малус точка и ще докарва с 10% по-скъпа "Гражданска отговорност" през следващата година. Това стана ясно по време на пресконференция на Комисията за финансов надзор, на която бе разяснена системата "Бонус-малус". 

Списъкът на всички нарушения, които ще влияят върху цената на застраховката, може да се види в проекта за наредба, публикувана на сайта на КФН за обществено обсъждане. Малус точките ще се събират за година. Така при пет минимални превишения на скоростта, например, полицата ще е с 50% по-скъпа.

Според сметките на КФН, направени на база на статистически данни за нарушенията в периода 2014-2017 година, се очаква 18% от шофьорите, или 300 000 души, да влязат в графата "малус" и да плащат повече. 

Най-скъпа ще е "Гражданската отговорност" за тези, които са причинили тежки катастрофи с човешки жертви. Според КФН, това ще засегне около 0.6% от шофьорите в страната.

Дребните нарушения обаче няма да се таксуват като малус точки. Каране в автобусната лента в големите градове, неправилно паркиране или шофиране без фарове няма да водят до поскъпване на "Гражданска отговорност", обясни заместник-председателят на КФН Владимир Савов, който е ръководител на управление "Застрахователен надзор". Идеята е застраховката да поскъпва за нарушения, който най-често са причина за катастрофи. Списъкът на провиненията е избран след анализ на статистиката, като ще се взимат предвид само влезли в сила наказателни постановления.

От КФН са на мнение, че около 80% от водачите, или около 2 млн. души, ще ползват бонус след влизането на системата в сила. 44 на сто пък ще намалят застрахователната си с 25%. Това обаче ще стане не от първата година, а след 7 г. шофиране без нарушения. 

Собствениците на автомобили могат да получат първи бонус 1 г. след като системата влезе в сила. Той ще е 10% от цената на полицата. С толкова може да се намали стойността на полицата и през втората година. През следващите години намалението ще е с 3-4 %. Така, за 7 г. без нарушения, собственикът ще може да получи пълният бонус от 25% по-ниска цена.

Изчистването на натрупаните малуси пък ще започне след една година шофиране без нарушения. Така най-големите джигити на пътя, който плащат с 400% по-скъпа "Гражданска отговорност", ще се върнат на базовото ниво след 12 г. примерно шофиране, а максимален бонус ще могат да ползват след 19 години без нарушения. 

Ако обаче с автомобила, за който се сключва "Гражданска отговорност", са извършени тежки нарушения, шофьорът ще плаща по-скъпа "Гражданска отговорност", дори да е изряден. И ще са нужни години, за да бъдат изчистени натрупаните малуси.

Това е и най-спорният текст в наредбата - утежненията върху застраховката да са не върху водача, а върху колата. 

От КФН признават, че някои автомобили ще станат труднопродаваеми, ако са в най-високия малус-клас, защото "Гражданска отговорност" за тях ще е около 1200 лева. Но така ще бъде защитен общественият интерес и се очаква произшествията по пътищата на България да намалеят между 10 и 30%, каквато е европейската статистика.

На въпрос на Dir.bg за поскъпването почти със 100% на задължителната полица от средата на годината досега, от КФН коментираха, че това е в резултат от "икономически фактори и необходимостта за гарантиране стабилността на застрахователния пазар". Според тях, поскъпването няма нищо общо със системата "Бонус-малус". Експертите посочиха, че и сега застрахователите прилагат частично системата и ако не сменяме компанията, получаваме по-ниска цена на "Гражданска отговорност" при безаварийно каране и по-висока - при нарушения на пътя и изплатени щети.
 
От регулатора не пожелаха да се ангажират със срок, в който системата ще заработи. На 3 декември в НДК ще е последното обществено обсъждане на предложения вариант за Наредба. След това до края на годината е възможно КФН да приеме текста с направените при обсъжданията предложения. Но влизането на системата в действие ще стане след като се направят още куп технически промени.

Наредбата е изготвена от консултанта "Ърнст&Янг", като МВР, министерството на транспорта и Комисията за финансов надзор са избирали между предложени им 11 различни варианта.
 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички