Развалени зеленчуци от Гърция у нас

Развалени зеленчуци от Гърция у нас  | StandartNews.com

Нашата продукция залежава, тъй като лошата гръцка стока се продава под себестойност, твърди Георги Кафтанов

Развалени марули, репи, кромид лук, краставици и домати от Гърция се вземат от наши търговци на ниски цени и се пласират по пазарите. За това предупреди Георги Кафтанов, председател на Сдружение „Югозапад 2013".

„Евтини са, защото са некачествени. Някои стоки са престояли по 5-6 дни на границата заради доскорошната блокада от гръцките фермери. На практика българският потребител за пореден път яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените, а за нас става страшно. По-малки са щетите от износ на плодове и зеленчуци към и през Гърция, тъй като не се изнася толкова много", казва Кафтанов.

Стопаните се заканват да снимат с камери из гръцките и българските борси, за да документират, че се купуват бракувана стока от южната ни съседка, която после се пласира у нас. Тя е стояла 1 месец в хладилна камера, поне два дни – на склад, а накрая – 5-6 дни на блокираната от гръцки фермери граница. От сдружение "Югозапад 2013" настояват за засилване на контрола. "Целта ни е на трапезата си нашите сънародници да имат вкусни български плодове и зеленчуци, а не вносни с неясен произход и съмнително качество", твърди Кафтанов. Затова е много важно контролните органи да следят за качеството на продукцията по тържища, борси, пазари и магазини.

Междувременно от Българска агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват масови проверки на влизащите в страната пресни плодове и зеленчуци през гранични контролно - пропускателни пунктове на българо - гръцката и българо – македонската граница. Вече са бракувани 19 тона зарзават. Инспекторите ще следят за съответствие с обявеното качество на стоката и необходимите придружаващи документи - за произход, етикетировка, фактури и други. Целта на проверките е да се предотврати вносът на некачествени и негодни за консумация плодове и зеленчуци.

БАБХ очаква, че следствие вдиганата блокада по границата с Гърция има опасност в страната да влезе развалена продукция, с произход Гърция.

През изминалата седмица, само за 4 дни, инспекторите на Агенцията извършиха внезапни проверки на пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро и търговски вериги. В резултат на инспекциите бяха бракуваха и унищожени 19 тона развалени плодове и зеленчуци, с което не бе допуснато некачествена стока да бъде консумирана от българския потребител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай