Махат от БДЖ 700 чиновници

За да се спасят железниците, кредиторите искат съкращения

Махат от БДЖ 700 чиновници | StandartNews.com

Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души", заяви пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Целта на съкращенията е да убедят кредиторите, че "Холдинг БДЖ" полага усилия за намаляване на разходите. "До края на май ръководството трябва да ми представи ясна визия как администрацията ще достигне нормалното число за такива дружества", обясни Папазов.

Според него не може ремонтната дейност на БДЖ да е разпръсната на 12-13 места. Трябва да има една или две бази, в които да се извършва всичко.

Всичко това обаче е свързано с влагането на инвестиции, които не можем да вземем, преди да се договорим с кредиторите за разсрочване на дълга, коментира Папазов.

На предстоящото общо събрание на кредиторите трябва да се вземе решение за продажба на 25 дизелови мотриси и на 3407 стари товарни вагона. Нашата задача е в никакъв случай да не допуснем фалит на БДЖ и именно в това искаме да убедим и кредиторите, заяви още транспортният министър.

От много години слушам, че ще се съкращава администрацията, но никога това не е ставало и на практика винаги са махали обикновени служители, коментира Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай