Транспортният бранш на нокти! Недоволство за Шенген

При присъединяване към Шенген само по въздух и вода икономическите ползи за страната ни няма да бъдат големи

Транспортният бранш на нокти! Недоволство за Шенген | StandartNews.com

Влизането на България и Румъния в Шенген първо само по въздух и вода е стъпка в правилната посока, смятат експерти. По думите им това е нормална практика, когато има критики при подготовката за тяхното членство. Като за пример дават Австрия, а след това и  Словакия, които стават част от зоната на два етапа.

Не с такъв оптимизъм обаче подхождат от транспортния бранш. От Съюза на международните превозвачи (СМП) казват, че новината е добра за политици и граждани, които пътуват по въздух, но не и за тези, които ще продължат да чакат по сухопътните ни граници. Грубите сметки на бранша показват, че от това те губят по над 100 млн. евро годишно, но губи и икономиката ни.

Влизането на България и Румъния в Шенген макар и поетапно е добра новина, смята бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев. Пред Нова телевизия той изрази мнението, че трябва да сме доволни, „защото това е врата, на която чукахме 13 години и най-накрая се отвори“.

При реализиране на този сценарий за присъединяване към Шенген само по въздух и вода икономическите ползи за страната ни няма да бъдат големи, казват експерти.

„Малка част от нашия стокооборот минават през граничен контрол по теми пътища и там не се срещат забавянията, които се случват на Дунав мост. Ако сме пътници, ще си спестим 10-ина минути на летището“, каза икономистът Стоян Панчев.

Извън обхвата на промените отново остава транспортният бранш. Според Съюза на международните превозвачи проблем е, че няма договорена дата за присъединяване и по суша. „Ние отново ще продължим да чакаме с часове на границата ни с Румъния, българските превозвачи ще губят по 10 евро за всеки час, който престояват. Апелираме нашето правителство да бъде още по-настоятелно, за да може границата с Румъния да не съществува“, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на СМП.

Сега задачата, която стои пред правителствата и на България и на Румъния е да убедят Австрия, че отговарят на всички критерии.

Керемедчиев е на мнение, че основите забавяния за членство и по сухопътните граници би могло да бъде е желанието на Австрия за изграждането на непрекъсната гранична ограда по границите ни с Турция, а на Румъния по границата с Молдова.

Керемедчиев прогнозира, че пълноправно членство е възможно да получим чак през 2025 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай