Икономическият министър прогнозира бъдещето на България

Страната ни е основен доставчик на ключови суровини за Европа

Икономическият министър прогнозира бъдещето на България | StandartNews.com

Стъпвайки на солидната база и експертиза, която ние вече сме изградили, бъдещето на България е в развитието на технологии с висока добавена стойност. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на националното отбелязване на Деня на металурга.

В събитието участва и министър-председателят Николай Денков. Отбелязването на професионалния празник се организира от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и от „Аурубис България“ – един от водещите европейски производители на мед, който отбелязва 65 години от своето създаване.

По думите на министър Богданов металургията е традиционно развит отрасъл в българската икономика. „Имаме необходимата експертиза и страната ни е основен доставчик на ключови суровини за Европа“, каза още той. Изнесените стоки от сектора са на обща стойност от 10,3 млрд. лева, което е 11% от общия износ на страната.

Икономическият министър заяви, че от суровините и компонентите, които произвеждаме, България може да създава технологии, които ще са изключително важни за Европа през следващите години –  като системи за съхранение на енергия, системи за декарбонизация и други. Страната ни е на шесто място в ЕС в производството и обработката на цветни метали. На нея се дължат 14% от европейското производство на мед, 8 % на олово и 4% на цинк.

„Вярвам, че България и регионалните й съседи ще имат все по-голяма роля за развитието на Европа“, заяви той. Икономическият министър подчерта, че въпреки рецесията, която се наблюдава в Западна Европа, българската икономика продължава да расте. По думите на Богданов страната ни е изправена пред редица предизвикателства. „Трябва да намалим административната тежест, така че отделните сектори да работят по-ефективно“, каза още министърът.

Богдан Богданов увери представителите на бранша, че имат пълната подкрепа на Министерството на икономиката и индустрията. По думите му партньорството между държавата и бизнеса ще насърчи намирането на допълнителен ресурс, а търговските ни представители по света ще съдействат за намирането на нови пазари и възможности за развитие. „Заедно ще можем да поставим началото на бъдещото технологично развитие на България“, каза още той.

В рамките на церемонията по отбелязване на Деня на металурга бяха наградени студенти по специалността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай