Голям проблем в строителния бранш! Ще оскъпи ли жилищата?

Цените в строителството продължават да се повишават

Голям проблем в строителния бранш! Ще оскъпи ли жилищата? | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Обикновеният пясък се превръща дефицитна стока. Доставчиците или орязват поръчките, или изобщо не ги изпълняват. Това съобщи пред телевизия България он ер председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

"Пясъкът е основен материал в строителството. Транспортът му е много скъп. Неговата цена през годините нараства много. В неговата компонента влизат главно транспортни разходи и концесионни такси за добива му. Ресурсът от пясък на планетата е огромен. Много по-лоши неща ще се случат преди пясъкът да свърши. Повишаващата се цена на пясъка ще повиши стойността на строителството. Голяма част от БВП е строителство", уточни Шопов.

Той подчерта, че цените в строителството продължават да се повишават, като само през тази седмица бетонът е поскъпнал с 4%. За две години строителната себестойност се е повишила с 42 на сто.

"Това е инфлационната компонента. И в Европа, и в САЩ продължават да се печатат необезпечени пари. Когато напечаташ и пуснеш една парична маса, цените се вдигат. В това няма нищо лошо, защото позволява махалото на икономиката да се върти. Проблемът е, че политиците не казват кога и колко пари ще напечатат, а са длъжни. Това води до непрекъснато поскъпване на всички стоки и услуги", обясни Шопов.

По думите му при пазарната икономика богатият става все по-богат. Но хората, които нямат този ресурс и са насочени към друг начин на мислене и съществуване, обедняват.

"Печатайки парична маса, се обезценяват натрупаните пари от някого и раздавайки ги в обществото, се повишава стандартът на тези, които нямат. Но всичко трябва да е предвидимо в една съвременна икономика", отбеляза Шопов.

Той обърна внимание и на спекулативната компонента - създават се картели и търговците се възползват от това да вдигат цените. Оказва се, че най-много е поскъпнала топлоизолацията, но тя не дава голяма тежест върху стойността на сградата. Бетонът е поскъпнал по-малко, но той дава голяма тежест върху стойността на сградата. Има индикации, че циментът също ще поскъпне.

"Не е вярно, че има много строежи. По времето на социализма нормата за София е била 30 хил. жилищни единици на година, без да се говори за бум на строителството. В момента в най-силните години правим по 8 хил. жилищни единици. В София с една работна заплата може да купите 0,7 кв.м жилищна площ. По времето на социализма цифрата е същата. Лошото е, че вървим към намаляване на покупателната възможност", каза Георги Шопов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Емил
преди 1 месец

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи