Плащаме с биткойни вечеря в ресторант

Появи се първият банкомат за криптовалута в София

Плащаме с биткойни вечеря в ресторант | StandartNews.com

Все повече фирми приемат виртуалните пари, с тях може да се пазарува и от чужбина

Първият банкомат за биткойни в България вече е факт. Революционното устройство се намира в София и е разположено в сградата "Интерпред - Световен търговски център София", каза пред "Стандарт" един от учредителите на Българската биткойн асоциация Благовест Белев. Целта е по този начин да се подпомогне популяризирането и увеличаването на потребителите на криптовалутата у нас.

Въпреки че далеч не сме в челните позиции спрямо другите държави по използване на биткойни, те всеки ден набират все по-голяма популярност в България, става ясно от думите на Белев. В страната вече има хора и фирми, които доста активно използват новата валута. Разплащания с биткойни у нас приемат някои сайтове за електронно пазаруване, като с криптовалутата може да се купуват почивки, стоки и услуги с намаление. "Има фирма, която продава осветителни тела и уреди, която приема биткойни, а също и няколко ресторанта", разказва Белев. В същото време биткойните се използват от нашенци и за пазаруване от чужбина. Очакванията на Белев са, че с всеки изминал ден както хората, които използват електронната валута, така и фирмите, които я приемат, ще стават все повече. А през идните години тенденцията ще се засили още повече.

"В сравнение с други държави все още няма много българи, които използват активно биткойн. Но все пак ги има и у нас. Има хора, които търгуват с тях, има фирми, които приемат биткойни за разплащания", казва Белев. Въпреки че в България по принцип не сме от най-иновативните, ние следваме тенденциите по света. Големи световни компании като американската DELL вече започват да приемат биткойна като разплащателно средство, а и броят им бързо и непрекъснато се увеличава. И вероятно скоро това може да се очаква и от български фирми, които са на пазара, смята Белев. Това е и една от основните цели, заради която беше създадена Българската биткойн асоциация - да популяризира всички криптовалути и да защитава по някакъв начин интересите на хората, които се занимават пряко или косвено с тях. "Да сме нещо като буфер между всички заинтересовани лица и държавата", казва Белев.

До 5 години курсът ще се стабилизира

В рамките на следващите 5 години биткойнът може спокойно да се превърне в абсолютно нормална и конкурентна валута, смята Благовест Белев от Българската биткойн асоциация. С течение на времето вече няма да се наблюдават сериозни скокове и падания в курса на криптовалутата. Колкото по-голяма става общата капитализация на биткойна (общата стойност на всички биткойни в обращение), колкото повече хора и фирми го използват, толкова по-малки движения в курса ще виждаме, смята Белев. И допълва, че във финансовия свят биткойнът все още е едно малко джудже. И затова е нормално цената му да варира много повече от тази на останалите активи. Но в момента, в който стане по-голяма общата стойност на всички биткойни, цената им все по-малко и по-малко ще варира в различни посоки, смята Белев. Според него така постепенно ще се стопи и разликата в курса на валутата по различните борси по света.

Макар и малко, в момента и в България има дилъри на биткойни. Но при тях цената не е достатъчно конкурентна. "Затова много българи, включително и аз, си ги набавяме предимно от чужди борси", казва Белев. Според прогнозите му най-вероятно и занапред ще бъде по-изгодно нашенци да си купуват биткойни от чужбина, но с течение на времето разликите в цената ще се стопят. Държавата също би могла да помогне това да се случи по-бързо, а и да спечели от новите тенденции. "Принципно би било добре за всяка държава, която по някакъв начин стимулира по-лесната употреба, търговия и изобщо използване на биткойни. Тя може и да спечели от това. За съжаление нашата държава не е от най-далновидните и много рядко тук се случва нещо извън нормалната рамка", казва Белев. Той смята, че би имало полза биткойни да се търгуват на Българската фондова борса и за това има потенциал. Но е скептичен и не вярва скоро това да се случи реално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай