Кандидатите за гуверньори не обявиха своите подуправители

Кандидатите за гуверньори не обявиха своите подуправители | StandartNews.com

Нито един от четиримата кандидати за гуверньор на Българската народна банка не обяви своите подуправители. Те нямат принадлежност към бившата държавна сигурност или към чужди служби. Това обявиха Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов пред Народното събрание.

Депутатите задаваха въпроси и ги изслушаха в рамките на два часа.

"Това ще бъде първата ми задача, ако бъда избран. Може да се случи още утре сутринта". така Димитър Радев отговори на въпроса за подуправителите. От своя страна Манолов подчерта, че в неговия екип няма да има представители на досегашното ръководство на БНБ.

Като гаранции, че няма да се повтори случаят с Корпоративна търговска банка Бисер Манолов посочи влизането на България в Единния банков съюз на ЕС, съобщава БГНЕС. Радев пък изтъкна три основни мерки - реформиране на банковия надзор, въвеждане на механизъм за решаване на проблеми в банковия сектор и оценка на финансовото състояние на банките с оценка на качеството на активите.

Всички кандидати са "за" публичност на възнагражденията на управителя и подуправителите на БНБ.

"Ние сме хора с биографии и капацитет. Това, което ставаше в залата и извън нея в последния един час, беше унижение", каза от своя страна Григорий Вазов и изтъкна, че много от народните представители не са присъствали на изслушването, а са били в кулоарите на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай