Решават у нас за пътя на газа

Решават у нас за пътя на газа | StandartNews.com

Добрев рекламира "Силистар" и "Терес" пред петролни гиганти в Лондон

Девет министри на енергетиката от ЕС и двама еврокомисари ще обсъждат пътя на газа днес в резиденция "Бояна". В първата среща за Югоизточна Европа, посветена на сигурността на доставките на синьо гориво, ще участват енергийните шефове на Австрия, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения, Словакия и България. На форума ще присъстват също еврокомисарите, отговарящи за енергетиката и климатичните промени, Марош Шевчович и Мигел Канете. Премиерът Бойко Борисов ще представи на експертите от ЕС идеята за вертикален газов коридор през Гърция, България, Румъния и Унгария, научи "Стандарт". Очаква се да се вземе и решение дали да се създаде газов хъб в България. По същото време в Лондон шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев ще представи българските находища за нефт и газ "Силистар" и "Терес" на световен енергиен форум, съобщиха пред "Стандарт" високопоставени от МС. В "International Petroleum (IP)" ще участват ключови корпорации в сектора.

В него ще се включи и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Както вече стана ясно, проучванията за добив на нефт и газ в "Силистар" и "Терес" могат да започнат до половин година. Правителството е подготвило конкурсната обява за официалния Държавен вестник на ЕС. Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за 5 години, а дължимите годишни такси за находищата са съответно 275 720 лв. за "Силистар" и 161 280 лв. за "Терес". Според анализ на министерството на енергетиката, с който "Стандарт" разполага, площта на блок "Силистар" е с размер 6893 кв. км. Той "има добър нефтогазоносен потенциал, а към него се проявява интерес от различни български и чуждестранни петролни компании". Виждането на експертите е, че предоставянето на разрешение за търсене и проучване в Блок 1-14 "Силистар" е "целесъобразно". В същия анализ за "Блок 1-22 Терес" се казва, че е "слабо изучен и геоложките и геофизичните данни за площта му са силно ограничени. Добрият потенциал на блока тепърва ще се оценява".

България води дискусията

Бойко Борисов,
пред "Стандарт"

България става водеща страна в дискусията за диверсификацията на газови доставки. Добре е, че ЕК удържа на думата си да се проведе такъв форум точно в София, защото сега има доста разнопосочни мнения за газовите коридори. Енергийният форум в понеделник е един елемент от това и ще видим как ще се структурират нещата в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай