Жители на 157 населени места се преглеждат безплатно

Жители на 157 населени места се преглеждат безплатно	 | StandartNews.com

Жителите на 157 български населени места ще имат възможност да проверят безплатно нивото на кръвната си захар и кръвното налагане. Безплатните прегледи са част от инициативата „Дни на здравето" на лидера в управлението на земеделски активи „Агрион". Те се организират за поредна година и са част от социално- отговорната дейност на дружеството за подпомагане на българското здравеопазване и превенция на най-уязвимите групи. Кампанията ще се проведе от 18 август до 5 септември в цялата страна.
Медицински екипи, наети от земеделското дружество ще правят анализ на резултатите и дават и практични съвети за предпазване от диабет и конкретни препоръки спрямо изследваният на хората. Информация за датите и населените места, където ще има мобилна медицинска станция на „Агрион" може да откриете на сайта на земеделското дружество на адрес https://www.agrion.bg/bg/dni_na_zdraveto/ и на фейсбук страницата на компанията https://facebook.com/agrion.bg/.
„Следвайки социално-отговорната политика на компанията, искаме да помогнем на по-възрастното население и всички желаещи да получат безплатна информация за състоянието на кръвното си налягане и кръвната захар", коментираха от мениджмънта на „Агрион". Това спестява време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са на отдалечено разстояние от селата.
Според официалните данни на Министерство на здравеопазването над 520 хил. души в България страдат са диагностицирани като диабетно болни, което е близо 9% от населението на страната. Най-много са болните на възраст 60 - 75 години. За сравнение в края на ХХ век болните от захарна болест са били едва 3,3% от населението.
Статистиката показва, че над 40% от хората нямат представа, че са болни, тъй като не се подлагат на редовна профилактика. В голяма част от случаите липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.
Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни над 2,7 млн. души страдат от повишено кръвно налягане или общо над 30% от населението. Това е и причината екипите на „Агрион" да насочат усилията си към изследване именно на тези болести. Данните показват, че голяма част от хората по селата не проверяват редовно кръвната си захар и не следят кръвното си налягане. Голяма част от тях прилагат самолечение, което може да се окаже фатално. За това медицинските екипи ще дават и конкретни препоръки на всички, които се подложат на изследвания.
Целта на инициативата „Дни на здравето" е да се подпомогне профилактиката на социално значими заболявания. „Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си ", казаха от „Агрион". Посетителите ще могат да участват в организирана томбола с награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай