Сряда,

Защо беше допуснат мащабен събор на Седемте рилските езера?

От: Администратор -
158
Защо беше допуснат мащабен събор на Седемте рилските езера?
A
A
A

Хоро в едно от Рилските езера предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Снимката е направена по време на събитие, организирано от „Нашият дом е България". В защитената територия на парка са допуснати стотици хора, много от тях дошли с колите си.

Красимир Андонов, директор на парка, коментира пред bTV, че в този сезон туристическият поток е огромен.

По думите му дирекцията на парка не е позволявала събор в парка. Дали са разрешение на организаторите от инициативата „Нашият дом е България" само за заснемане на филм, като допустимата бройка на посетителите е била 300 души (заедно с екипа за заснемане).

Андонов уточни, че хорото е било в езерото „Близнака" а не в „Бъбрека", но така или иначе влизането в езерата е забранено. Организаторите на това събитие ще бъдат санкционирани, обяви още директорът на парка.

Арх. Пламен Мирянов, организатор на инициативата „Нашият дом е България" обяви, че идеята е била да се покаже страната ни с нещо емблематично, запомнящо се и красиво.

По думите му намеренията им са били чисти и идеята изобщо не е била да се вдигне шум с цел показност. Младежите влезли спонтанно в езерото. Това е емоционална реакция, не са замърсили езерото, смята организаторът на „Нашият дом е България".

Мирянов обяви, че не само ще плати глобата, но ще изработи за своя сметка табели, които указват, че е забранено влизането в езерата.

Според него младежите, играли хора на езерата не заслужават такива остри нападки. Хората, които си хвърляха фасовете и си изхвърляха бирите, са много повече чалга от тези деца, коментира Мирянов.

Това беше една капка, която препълни чашата, чашата започна да се пълни от 2007 г., когато беше построен един лифт до цирукса. Той докара хиляди хора до Рилските езера – по 3000 до 4000 през почивните дни. Така екологът Тома Белев коментира острите реакции.

По негова информация децата са били вкарани в езерото с цел заснемане на филм като статисти, а не е била спонтанна емоционална реакция.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com