Вторник,

Заради нова екотакса: Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба?

От: Администратор -
164
Заради нова екотакса: Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба?
A
A
A

Министерството на околната среда и водите възнамерява да въведе продуктови такси и за продаваните дрехи втора употреба, съобщиха от Българската стопанска камара. По въпроса вече е създадена работна група, която да направи наредбата, по която ще се изчислява новата екотакса.

Основният мотив за въвеждането ѝ е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък.

Въвеждането на екотакси със сигурност би увеличило цената на продукта, каза Любомир Кленов, член на УС на Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България.

„Има сериозен внос в България, предимно от Западна Европа, на година около 25 000 тона. Има и локално събиране на дрехи втора употреба у нас. Над половината се изнася отново извън България за африканския и азиатския пазар. България е пазарен лидер най-вече в сортирането", допълни той.

По думите му повторната употреба на текстил като цяло се стимулира от ЕС. Ако в България се въведе продуктова такса за дрехите втора употреба, това ще бъде абсолютен прецедент в Европа, посочи Кленов. Според него това реално не би стимулирало повторната употреба, а би запълнило сметищата повече.

„В България така или иначе съществува сериозен „сив сектор", това са фирми, които извършват нелегален внос, години наред не се плащали ДДС, осигуровки и данъци. Те няма да плащат и тази такса и всъщност, реално погледнато, ще придобият още едно конкурентно предимство. Така пазарът би станал още по-нерегламентиран, отколкото е в момента", смята Любомир Кленов.

„Не повече от 1-2% от това, което остава в България, би следвало да стигне до сметищата. И категорично нищо от компаниите, които са членки на асоциацията, не стига до т. нар. употреба за отопление, огрев и т.н., увери той. „Да виним бранша, който се занимава с дрехи втора употреба, за мръсния въздух в София, не е сериозно", коментира още Кленов.

От пресцентъра на екоминистерството пък заявиха, че към момента министерството няма изготвено предложение за въвеждане на продуктова такса за пуснатите на пазара облекла и други текстилни изделия втора употреба. „При изготвянето на нормативни актове МОСВ осигурява прозрачност и публичност чрез провеждане на задължителните обществени консултации с всички заинтересовани страни и лица. В случай на изготвяне на такъв проект той ще бъде подложен на подобна дискусия", се казва в съобщението.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com