Понеделник,

„За” и „против” новите данъци за автомобилите

От: Администратор -
„За” и „против” новите данъци за автомобилите
A
A
A

По-високи налози може да има за старите автомобили от следващата година у нас. Това стана ясно при разглеждането на пакета от данъчни закони на Тристранния съвет вчера. Страната ни е сред първите в Европа по стари автомобили.

Регистрираните леки коли през 2017 г. у нас са 3,4 млн. Това показват данните на Евростат.

От тях 50% са автомобили на възраст над 20 години. 35% са произведени преди повече от 15 години. 10% са на възраст до 10 години. И едва 5% от колите са нови.

Данъкът за автомобилите ще се определя както и досега – от мощността на превозното средство и екологичната оценка.

Облекченията, които досега са ползвали всички собственици обаче, ще отпаднат за някой от тях. Отстъпка в данъка ще има за автомобили със сертификат над "Евро 4" – това са колите, произведени след 2005 г.
А собствениците на произведените по-рано вече ще плащат пълния размер на налога.

Отпада облекчението и за автомобили с катализатор.

По първоначални изчисления, след приемането на промените, налогът за колите, които са над 15 години, ще е по-висок с близо 30%.

А за автомобилите, които са със сертификат над "Евро 4", ще се плаща с около 20% по-нисък данък.

Според Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили не трябва да се спекулира с думата „поскъпване" защото данъкът за един автомобил от 1994 г. ще се увеличи с около 9 лв. Автомобилът е ангажимент и отговорност, за да сме в безопасност и да сме екологичини, трябва да се инвестира, смята Цанева.

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, контрира, че увеличението ще е по-голямо, ако се вземат предвид и по-мощните автомобили. По думите му решения за данъците се взимат от хора, които не ги плащат, а увеличението е абсолютно ненужно. Срещу тези данъци трябва да видим нещо – нови пътища, по-малко задръствания, повече места за паркиране, коментира Радков.

Емил Панчев Съюза на българските автомобилисти подкрепя промените в определянето на данъците. Категорично опитът е в посока спиране или намаляване на замърсяването, смята той.

Експертите са единни, че по-високите данъци за старите коли няма да принудят хората да оставят автомобилите си.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички