Времето през октомври: очакват ни температури от минус 1 до 28 градуса

Времето през октомври: очакват ни температури от минус 1 до 28 градуса | StandartNews.com

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23 и 28 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса, съобщи пред БТА Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите й през октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

В първия ден на октомври облачността ще е значителна. Валежите в източната половина от страната ще продължат, а в крайните източни райони ще са значителни. В Западна България ще е почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, по-ниски в Североизточна България – между 12 и 15 градуса.

На 2 октомври преди обяд в източните райони все още ще превалява, вече слаб дъжд. Облачността от запад ще се разкъса и временно ще намалее. Вятърът за кратко ще бъде от северозапад, в Източна България - до умерен, но до вечерта отново ще се обърне от изток. През следващите дни вероятността за валежи е малка. Облачността ще е разкъсана. Вятърът ще е предимно слаб, източен, в четвъртък временно ще бъде от запад-северозапад, умерен. Дневните температури още малко ще се повишат и към сряда ще достигнат 21-26 градуса, но през втората половина от седмицата отново ще се понижат с 3-4 градуса.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от нормалните, като все пак бавно ще се понижават. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания ще има към 12 октомври, към 15 октомври и в края на периода, каза пред БТА Попова.

И през третото десетдневие на октомври времето ще бъде променливо. Ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и дни, в които ще преминават атмосферни смущения, при които ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 24 октомври и към края на месеца. Като цяло за периода средноденонощните температури ще останат близки и малко по-високи от обичайните, прогнозира Марияна Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай